Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лидерът на ромската партия ДРОМ Илия Илиев излезе с декларация срещу днешната заявка на здравния министър Петър Москов, че линейките на спешната помощ ще обслужват ромските махали само при гарантирана сигурност за медиците. Повод за изказването на Москов бе поредният случай на нападение над лекари, скрепен със статистика, че 80% от посегателствата над спешните екипи се случвали в циганските квартали.

В декларацията си Илиев посочва, че изказването на Москов е "противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва" и че е провокирано от "някакъв битов инцидент".

Ето и пълния текст на декларацията:

Декларация
от ПП ДРОМ

Ние от ПП ДРОМ оценяваме изказването на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов: "Докторите от Спешна медицинска помощ няма да обслужват ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността им" като противоконституционно, дискриминационно и противоречащо на Хипократовата клетва, която той е положил като лекар. Думите ми са в противоречие и на клетвата, която д-р Москов е положил и като министър на Република България: "във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа". 

Нима българските роми не са част от народа?

Уважаеми, господин министър!

Проблемите в българското здравеопазване са огромни. Липсват достатъчно средства за по-високо европейско ниво на обслужване, липсват достатъчно средства за поддържане и създаване на необходимите здравни заведения в българските градове и села, липсва нужното модерно оборудване и апаратура, от които се нуждае всеки български пациент. 

Не само това - масово е разпространението на фалшиви и некачествени лекарства, които заливат българския пазар - сериозен проблем, за решаването на който Министерството на здравеопазването трябва да вземе незабавни мерки, с които да се сложи край на тази порочна практика. Да не забравяме, че в последните 20 години огромен брой заболявания у нас не са покрити от българската здравна система, както това е в останалите страни от ЕС - за тях в българската Здравна каса липсват средства за диагностика, изследвания и лечение. Представяте ли си колко хиляди, може би десетки хиляди българи страдат и са безпомощни, заради тези нерешени проблеми в българското здравеопазване? 

Та, г-н министър, да се върнем на най-актуалната тема в момента според Вас в българското здравеопазване - някакъв битов инцидент, който се е случил на пътя между шофьор на автомобил и шофьор на линейка в ромска махала. Но можем ли да бъдем сигурни, че там някъде не живеят само роми? А какво ще кажем за случая в Перник, където лекар от спешния център на МБАЛ - Перник е бит от пациент в събота късно вечерта? Пияни радомирци са докарани с линейка в Спешно отделение, младежите били в неадекватно състояние и при опит на д-р Румен Генчев да прегледа единия от тях, той се обърнал и забил юмрук в лицето му. За този случай пак ли са виновни ромите? Ще Ви цитирам професор Милан Миланов, който отрече твърденията, че само роми бият лекарите, тъй като това се е случвало и с българи.

Всичко това ме води до мисълта, че за сериозните проблеми в българското здравеопазване далеч не са виновни само ромите. Няма нужда да тръгвате на война срещу тях, като ги лишавате от конституционните им права. Вместо това е необходима нова концепция и държавна политика, която час по-скоро да бъде синхронизирана с напредналите европейски страни.
Ние от ПП ДРОМ сме готови да Ви предложим работна група и консултанти, с които да се изготви обща концепция за наболелите проблеми в българското здравеопазване.

Ние категорично осъждаме всякакъв вид посегателство срещу българските лекари!

Нека всеки битов, криминален или какъвто и да е случай да бъде разглеждан от органите на реда, както повелява българската конституция и българското законодателство. 

Затова ние категорично отхвърляме като недопустима и противоконституционна позицията Ви, че отделни български граждани не трябва да имат достъп до Спешна помощ. Честите проблеми в Спешната помощ между пациенти и лекари се раждат в следствие на несвоевременно пристигане в много случаи на екипите при болните, най-вероятно поради малкия брой линейки, недостатъчното оборудване за самите тях и невинаги адекватната реакция в следствие на тези причини.

Уважаеми, господин Министър,

Настояваме да поднесете извинение на българската общественост и на ромската общност за Вашето дискриминационно изказване.

С уважение
Илия Илиев
Председател на ПП "ДРОМ"

За последно около името на Илия Илиев се разшумя около парламентарния вот при полицейска акция срещу купуването на гласове. 

Самият той имаше проблеми със закона, когато беше общински съветник в Столичния общински съвет от групата на ГЕРБ и председател на постоянната Комисия по демографска политика и превенция на социалните рискове. След началото на антиромски вълнения в България през 2011 г. се опита да предизвика надигане в кварталите "Факултета", "Филиповци" и „Христо Ботев“. Вечерта на 28 септември в кв. "Христо Ботев“ казa по отношение на протестиращите мирно в София: "Те да се радват, че ние укротяваме хората и не сме тръгнали и ние натам. Защото, ако тръгнем 2000 човека и ние в центъра, не искам да си представям какво може да стане". 

Преди няколко години пък тогавашният министър Цветан Цветанов обяви, че фамилията на Илиев е участвала в схема за източване НКЖИ, а наскоро Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество внесе иск за отнемане на имущество на стойност 1 227 366 лв. от Наталия Миланова, майка на Илиев. Тя бе призната за виновна с окончателна присъда за участие в организирана престъпна група за трафик на хора.

Ключови думи

Коментари

Ivan 25

Не само че министъра не трябва да се извинява, а циганина Илиев трябва да прочете първо това, което министъра е казал и след това да се изказва, но ако Илиев не може да чете, а само може да плямпа, тогава на казаното от него не трябва да се обръща внимание. А като имаме предвид, че произлиза от семейство с криминално минало, което означава, че семейството му не зачита конституционните права на останалите хора, тогава мястото му е в затвора а не пред пикрофона!

Защо българските медии дават трибуна на една кирлива съсловна група,която дамгоса нацията ни не само в Европа,ами и на другите континенти по света.Само 10%от циганите са полезни за обществото ни.Останалите, като пиявици "смучат" от организма на българските труженици.

Стоян

Да се спира обслужването на цигански махали е дискриминационно. Да се спира обслужването на квартали с история на нападения срещу спешна помощ е адекватно. Това, че в случая има до голяма степен припокриване не прави първата формулировка по-нормална и то не само заради някаква виртуална политкоректност.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.