Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сред десетте най-големи данъчни убежища през 2021 година има страни от Европа и Азия, но в челната тройка са три британски територии, сочи проучване на Международната мрежа за данъчна справедливост, цитирано от специализираното издание "Шаланж", пише БТА.

Авторите на класацията дават оценка 100/100 за трите острова, свързани със данъчни злоупотреби: на първо място са британските Вирджински острови, които са отговорни за 6,4 на сто от рисковете за злоупотреби с корпоративни данъци по света. Следват Каймановите острови (6%) и Бермудите (5,7%).

За отбелязване е, че Великобритания има голямо присъствие в класацията, тъй като на осмо място откриваме остров Джърси, който също е  владение на Обединеното кралство. Самата Великобритания е на 13-а позиция с много висок дял в световен мащаб (7,3%).

Други британски територии влизат пък в Топ-30: Гърнзи, остров Ман, Гибралтар. Според проучването Обединеното кралство и неговата мрежа са отговорни за 31 процента от рисковете за укриване на данъци.

Великобритания обаче не е единствената страна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която позволява на големите компании да прехвърлят печалбите си извън страните, в които реализират оборота си.

Най-фрапантният пример е Нидерландия, 4-тото най-голямо данъчно убежище в света според Международната мрежа за данъчна справедливост. С много ниската си данъчна ставка за някои дейности, държавата примамва компаниите да установяват централите си там, без да е необходимо да извършват някаква дейност в страната.

Британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam) от своя страна класира Нидерландия като 3-ото най-голямо данъчно убежище в света.

На 4-о и 5-о място в класацията на мрежата са Швейцария и Люксембург, въпреки че Швейцарската конфедерация вече не е така търсена от компаниите, желаещи да заобикалят плащането на данъци.

Като цяло страните от ОИСР остават отговорни за 68 процента от световните данъчни загуби, което представлява 166 милиарда долара годишно.

На фона на тези обвинения, ОИСР се надява през 2021 година да бъде постигнато световно споразумение за корпоративния данък. Проучване от 2020 година показва, че реформа на трансграничното данъчно облагане в ОИСР би увеличило постъпленията със 100 милиарда долара годишно.

Това е обяснимо, тъй като големите европейски страни също влизат в класацията: Белгия (16-о място), Франция (18-о), Испания (22-ро), Германия (23-о), Швеция (26-о), Италия (27-о) и така нататък. Нека припомним, че именно ОИСР определя световните правила за корпоративното облагане, разбира се, след договорка на нейните членове.

В Азия някои малки страни имат доста агресивни политики за заобикаляне на данъчните правила. Хонконг е на 7-о място в класацията и най-голямата извън ОИСР. 

Сингапур е на 9-о място, според класацията на Международната мрежа за данъчна справедливост. Тези две страни според Оксфам, са две от десетте, предлагащи най-вредните данъчни политики.

Китай е на 19-о място с 2 процента от рисковете за злоупотреба с корпоративни данъци по света.

Макао и Тайван фигурират едва на 47-о и 55-о място в света.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.