Заявка, че най-добрият вариант за страната е да се реализира правителство с първия мандат - на "Има такъв народ". И още че от днес е в ход само първият етап за преговори в тази посока, но "Демократична България" ще работи за това, с декларация, че ако има такова правителство - то ще бъде правителство на малцинството, а не коалиционно. Но с ясна заявка за конкретни политики и уверение, както и че кадровите въпроси тепърва предстоят.

Така завърши първата среща от поредицата преговори за събиране на мнозинство в 46-ия парламент и съставяне на кабинет.

Цикълът от преговори по инициатива на "Има такъв народ" започна с първия логичен партньор - "Демократична България". Срещата бе в Народното събрание. Присъстваха лидерът на ПГ на партията на Слави Трифонов - Тошко Йорданов, Виктория Василева, Филип Станев и Ивайло Вълчев - от страна на канещите. Дясната коалиция бе представена от тримата си съпредседатели - Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. 

Стартът

"Благодаря, че приехте поканата за тази среща. Надявам се тя да протече спокойно и лесно. От наша гледна точна ние нямаме разминавания в политическите цели. И да имаме някакви разминавания по начина и времето за постигането им, надявам се да дадем добър знак по пътя за постигане на правителство, тай като отстраняването на ГЕРБ бе задача номер 1", започна първи Йорданов.

Встъпителните думи от ДБ произнесе водачът на депутатите от коалицията Христо Иванов:

"Самият факт, че минаха тези избори и че сега сме тук са поредица от добри знаци. И участваме с максимална енергия от наша страна, за да разговаряме за това, което ни очаква"

Разговорът продължи около час и половина.

Резултатът

"Конструктивен разговор. Наясно сме, че прокуратуата в тоя вид не може да бъде, наясно сме, че трябва да се премахнат специализираната прокуратура и съд - умно, разбира се, наясно сме, че има предизвикателства пред страната. По основните неща нямаме различия, разбрахме се оттук нататък експертите ни да имат отделни срещи по детайлите, защото ние не сме разбирачи по всичко."

Това бяха първите думи на Тошко Йорданов сред края на срещата. 

"Най-смисленото и разумно нещо е да се направи правителство с първия мандат и ние ще работим за това. Но от "Има такъв народ" като мандатоносител са водещите в този процес",  бяха пък заключителните думи на Христо Иванов, след като срещата приключи. 

Първият поставен въпрос пред двамата дойде на база на изявление от рано сутринта на Христо Иванов, че получаването на подкрепа за мнозинство и за ново правителство зависи и от това ДПС да бъде държано далеч от властта. А от "Има такъв народ" поканиха в цикъла от разговори всички парламентарни групи - без ГЕРБ - тоест и ДПС, и БСП.

Това обясни и Йорданов - че преценката е да се започне кръг от разговори с всички. И Иванов - че решение на мандатоносилетя в лицето на "Има такъв народ" е с кого да разговаря, което не отменя казаното по отношение на ДПС и държането му вън от властта за бъдеща подкрепа за управление.

Тъй като въпросите по отношение на Движението и мястото му в политическите процеси следваха един след друг, Тошко Йорданов в крайна сметка обобщи:

"Спекулирате с ДПС, демонстративно. Ако има правителство, то ще е на една партия, ще е правителство на малцинството, това няма да е коалиционно правителство. Те (всички останали партии в Народното събрание - б.р.) могат да гласуват за такова правителство, ако виждат себе си в политиките, които предлагаме и ще изпълняваме." 

И Йорданов, и Иванов декларираха, че разговори за персонален състав на бъдещ кабинет и всякакви кадрови въпроси не са били обсъждани днес, както и че това е първата среща от първия кръг преговори, инициирани от "Има такъв народ".

"Има логика на процеса, втори кръг на преговори може да има, когато мине първият кръг. На база на резултатите ще продължим разговорите", обясни няколко пъти Иванов. И отказа да коментира "информации в публичното пространство" по кадрови въпроси. 

Уточни, че когато дойде време за гласуване, ще бъдат уточнени и приоритетите, и политиките, и ангажиментите, и имената, и парламентарната конфигурация.

"На този етап беше важно да видим, че сме си поставили едни и същи политически цели. От важните теми аз не установих някакви съществени разминавания".

Как биха се скрепили бъдещи ангажименти за подкрепа и провеждане на политики - със споразумение, декларация и т.н. Христо Иванов нарече "техника", която ще се уточни на следващ етап.

Какво се случи дотук

"Има такъв народ" преди ден изпрати официални покани за разговори на всички парламентарни групи в Народното събрание с едно изключение - ГЕРБ. Предстои срещиата и с другия логичен партньор - "Изправи се БГ. Ние идваме". Трите т.нар. формации на промяната обаче нямат мнозинство от 121 депутати в 46-ия парламент. Имат общо 112 места.

Утре - събота - ще е разговорът на ИТН с "БСП за България". Покана получи и ДПС. 

По-рано днес преди консултациите при президента Румен Радев преди старта на конституционната процедура за връчване на мандат на посочен от първата политическа сила кандидат за премиер за съставяне на правителство, Иванов обяви, че едно от условията на ДБ е ДПС да стои далеч от властта. 

Подобно условие дойде и от "Изправи се БГ! Ние идваме" - третата формация на промяната, според актуалния политически жаргон.

 
На самата среща с държавния глава Румен Радев днес от дясната коалиция предупредиха, че плаващите мнозинства в Народното събрание могат да се превръщат в подвижни пясъци.