Разрешаването на казуса с влизането ни в Шенген ще даде тласък и на съдебната реформа.

Това стана ясно от думите на вицепремиерът по координация с европейските политики Меглена Кунева пред БНТ. Става въпрос за неправилното обвързване от някои страни членки на ЕС на влизането ни в шенгенското пространство с механизма за сътрудничество и оценка на Еврокомисията. 

Кунева подчерта, че и това правителство настоява приемането на страната в Шенген да не се обвързва с резултатите от доклада на ЕК. 

България трябва да получи положителна оценка за готовността си за Шенген, която е безспорна и потвръдена от европейските партньори при последните срещи в Брюксел преди броени дни. Решаването на въпроса за Шенген отделно от доклада на ЕК по Механизма ще се отрази положително на България и ще насочи силите върху реформата в съдебната система, каза вицепремиерът.

"Съдебната система трябва да припознае лидерството си в реформата на правосъдието у нас. Няма как тя да стои отстрани и да наблюдава реформите", посочи Кунева.

Тя отново открои значимостта на влизането ни в Шенген и по отношение на икономиката, определяйки го като "печат за качество" на страната, който инвеститорите биха разчели.

Кунева отново коментира и казуса със Слави Бинев, затвърждавайки позицията си, която изрази дни по-рано чрез профила си във фейсбук - че Бинев сам трябва да се оттегли като председател на комисията по култура и медии в парламента.

"Би трябвало сам да реши да се оттегли, като така съхрани името и на политическата сила, която го издига. Хората в 
гилдията искат да бъдат представлявани от човек, който да ги разбира - очевидно техният избор не е г-н Бинев", посочи тя.