Прекият ефект от непрекъснатите опити на (почти) бившата директорка на "Напоителни системи" Снежина Динева да блокира регистърното производство по вписване на новия Съвет на директорите на дружеството "води до загуби в особено големи размери за държавата". 

Това обяви днес служебният министър на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на работно посещение в „Напоителни системи“ ЕАД-клон Бургас, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.

Преди около три седмици Бозуков освободи от поста Динева, която по ирония на съдбата бе назначена именно от него - при предишното му пребиваване като министър през 2017 г. Причина за сегашното искане за отстраняване са 17 констатирани нарушения от страна на Динева, открити при одитен доклад от 9 юни на тази година. 

Почти веднага обаче Динева започна процедура по блокиране на смяната, обжалвайки пред съда, който засега уважава исканията ѝ, точно както се случи с ББР, "Александровска" болница и "Автомагистрали".

Овластяването на член на органа на управление на търговско дружество може да бъде оттеглено от едноличния собственик на капитала на дружеството, като аз съм упражнил това право. То, само по себе си, е базирано на мотиви, които многократно обявих публично", аргументира се днес отново Бозуков, като подчерта, че не разбира какво точно се опитва да направи Динева, имайки предвид, че рано или късно тя ще бъде отстранена фактически. 

До момента са подадени пет заявления за вписване в Търговския регистър на новото ръководство. По четири от тях вече има актове за спиране на регистърното производство.

"Всеки има право да потърси своите права, но казусът е за прекратяване на отношения по договор за управление", добави още проф. Бозуков.

Малко след като бе подписана заповедта за остраняването на Динева, тя обяви, че ще съди Бозуков. Причината - той бе обявил, че освен намерените нарушения в дружеството, срещу нея се водело разследване на прокуратурата. Динева обаче твърди, че има документ от НСС, който показва, че такова нещо нямало. 

"Аз и моят екип успяхме да изведем дружеството на печалба 4 поредни години. А вследствие на това да сме бенефициент по европрограми", обяви тя тогава.