Да бъде или да не бъде депутат. Този въпрос по отношение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов измъчи Централната избирателна комисия (ЦИК), която след драматично среднощно заседание все пак реши да приеме заявлението му за отказ от място в парламента.

Казусът с това кога и пред кого един избран за народен представител трябва да депозира отказа си и подвеждат ли се избирателите с такива откази е стар, а по отношение на Бойко Борисов - пореден.

И така, лидерът на ГЕРБ бе избран за народен представител от две листи - в Пловдив и в 25-и район в София. Както след вота на 4 април и сега той изпрати заявление в ЦИК, с което се отказва от мястото си в Народното събрание. Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов обаче за пореден път се противопостави на тази практика. Томов отдавна поддържа тезата, че решение за освобождаване може да даде само парламентът, който е органът по назначаване на депутатите, или избраникът може да не се закълне като народен представител. Още след априлския вот, когато не бе в ЦИК (но беше бивш член на комисията), Томов определи като "гавра" и "измама" депозираното тогава заявление на Борисов и постави въпроса подвеждат ли се избирателите да гласуват за човек, който няма намерение да реализира спечеления мандат.

Така в ЦИК се разрази дебат, като председателката Камелия Нейкова заяви, че комисията не може да кара някого насила да стане депутат и да се налага над личната воля на избраниците.

Наред със заявлението на Борисов ЦИК трябваше да разгледа това и на Илко Стоянов от "Има такъв народ", който на частичните местни избори, бе избран за кмет на Благоевград. И в този смисъл Камелия Нейкова посочи, че по логиката на Томов Илко Стоянов трябва да е хем кмет, хем народен представител, което би го поставило в ситуация на несъвместимост.

Томов обаче пак настоя, припомняйки, че през 2005 г. НС освободи Борисов тогава, както и че тази порочна практика бе наложена от Комисията през 2014 г. заради Делян Пеевски - да не бъде обявен за евродепутат, след като първо бе обявила, че едно такова заявление за отказ е недопустимо.

След така разразилия се спор ЦИК взе решение да уважи заявлението на Илко Стоянов. За заявлението на Борисов обаче не се събра мнозинство от 2/3 и ситуацията стана патова. Това наложи комисията да излезе в почивка, след която все пак бе взето решение за отказа на експремиера.

От ГЕРБ обаче междувременно се бяха подготвили за контраатака, като късно снощи по пощите на журналистите пристигна покана за брифинг в ранния час 8:30 ч. тази сутрин. Макар волезаявлението на лидера им да бе уважено от комисията, Цветомир Паунов и Тома Биков трябваше да кажат нещо по въпроса, след като така и така са призовали медиите и затова обявиха, че срещу Борисов имало политическа атака и реваншизъм (зради несъбирането на 2/3 за гласуване в ЦИК). А после допълниха, че отказът на лидера е бил уважен само защото Илко Стоянов е "техен човек", защото е представител на партията на Станислав Трифонов.

А сам Борисов даде нов прочит на историята, като я обвърза с днешното си явяване в полицията на разпит и с депутатския имунитет. "Само че като депутат не могат да ме викнат тук и посред нощ си смениха решението", заяви той.