Основателят на "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг е продавал от акциите си в компанията почти всеки работен ден от ноември 2020 година и в резултат делът му се е свил до 14 процента. Това съобщи списание "Форбс", позовавайки се на документи, подадени от компанията в Комисията за ценни книжа и фондовите борси на САЩ.

За периода от 9 ноември 2020 година досега Зукърбърг е продал 9,4 милиона акции, чиято стойност се оценява на 2,8 милиарда долара. От печалбите от продажбата 90 процента са отишли в благотворителната му организация - Инициатива "Чан Зукърбърг" (Chan Zuckerberg Initiative, CZI), а около 200 милиона долара (след облагане с данъци) предприемачът е оставил за себе си, посочва "Форбс", цитиран от БТА. 

По този начин делът на Зукърбърг във "Фейсбук" се е свил до 14 процента.

През 2015 година той и съпругата му учредиха благотворителната си организация. Приблизително по същото време двойката обеща приживе да продаде 99 процента от активите си в компанията, които тогава се оценяваха на 45 милиарда долара. 

Получените средства би трябвало да бъдат предоставени за благородни каузи, включително за образование и разработка на лекарства. През 2016 година Зукърбърг започна да изпълнява обещанието си. Две години по-късно инициативата достигна своя пик, а през ноември 2019 година милиардерът направи пауза.

"Фейсбук" излезе на борсата през 2012 година. Тогава основателят на компанията притежаваше 28 процента от акциите й.

Оттогава Зукърбърг и благотворителната фондация са продали над 132 милиона ценни книжа за около 15 милиарда долара. Според оценките на "Форбс" американският предприемач е оставил за себе си около 2,1 милиарда долара.

В момента Зукърбърг е на пето място в списъка на най-богатите хора на планетата, като състоянието му се оценява на 127 милиарда долара, сочат данните на "Форбс".