Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Основателят на "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг е продавал от акциите си в компанията почти всеки работен ден от ноември 2020 година и в резултат делът му се е свил до 14 процента. Това съобщи списание "Форбс", позовавайки се на документи, подадени от компанията в Комисията за ценни книжа и фондовите борси на САЩ.

За периода от 9 ноември 2020 година досега Зукърбърг е продал 9,4 милиона акции, чиято стойност се оценява на 2,8 милиарда долара. От печалбите от продажбата 90 процента са отишли в благотворителната му организация - Инициатива "Чан Зукърбърг" (Chan Zuckerberg Initiative, CZI), а около 200 милиона долара (след облагане с данъци) предприемачът е оставил за себе си, посочва "Форбс", цитиран от БТА. 

По този начин делът на Зукърбърг във "Фейсбук" се е свил до 14 процента.

През 2015 година той и съпругата му учредиха благотворителната си организация. Приблизително по същото време двойката обеща приживе да продаде 99 процента от активите си в компанията, които тогава се оценяваха на 45 милиарда долара. 

Получените средства би трябвало да бъдат предоставени за благородни каузи, включително за образование и разработка на лекарства. През 2016 година Зукърбърг започна да изпълнява обещанието си. Две години по-късно инициативата достигна своя пик, а през ноември 2019 година милиардерът направи пауза.

"Фейсбук" излезе на борсата през 2012 година. Тогава основателят на компанията притежаваше 28 процента от акциите й.

Оттогава Зукърбърг и благотворителната фондация са продали над 132 милиона ценни книжа за около 15 милиарда долара. Според оценките на "Форбс" американският предприемач е оставил за себе си около 2,1 милиарда долара.

В момента Зукърбърг е на пето място в списъка на най-богатите хора на планетата, като състоянието му се оценява на 127 милиарда долара, сочат данните на "Форбс".

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.