С благодарност към институциите - от МВР, през МВнР и ЦИК до всички останали, ангажирани с организацията на изборите, но и с остри критики към партиите и поведението им преди и след изборите - или на някои от тях, но без да бъдат споменати... Тове бе в общи линии съдържанието на речта на служебния премиер Стефан Янев в началото на първото заседание на правителството след парламентарния вот.

Словото продължи 10 минути. 

По думите на Янев вотът е преминал свободно и честно, в нормални условия за работа, а правоохранителните органи са се справили решително и ефективно с явления като контролиран вот на тези избори. Опровергани бяха и критиките по отношение на организацията и машинния вот, обяви той.

"Резултатите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да бъде в една демокрация. Оценката на хората е най-важната за нас, тя е мерилото", декларира премиерът.

След благодарностите Янев очерта "обезпокоителни явления" - като започна с регистрираната на вота на 11 юли рекордно ниска избирателна активност в сравнение с всички парламентарни избори досега. Активност, която по думите му "за съжаление, едва ли се дължи единствено на лятото".

"Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес. 

Ако партиите бяха вложили в това всички усилия, които вложиха в критика към служебния кабинет, може би щяхме да имаме по-смислен дебат в предизборния период. И повече хора щяха да излязат и да гласуват.

Вероятно нямахме дебат изобщо или нямахме смислен дебат. Но нека тази оценка я направят хората."

Служебният премиер не спомена имена на партии. Припомняме, че с критики към работата на служебното правителство през цялата кампания и всекидневно се занимаваше ГЕРБ и частично в края ѝ "Демократична България" по отношение на конкретни казуси като ТЕЦ "Варна" и подобни. 

"Без претенции, че съм видял пълната картина, имам чувството, че част от политическите сили отказаха да говорят с хората и на хората. Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва за говори със своите избиратели. Това е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие. Недопустимо е да отказваш политическо взаимодействие и да пренебрегваш основни принципи в това отношение", продължи Стефан Янев - отново без да назовава адресата. 

Неслучайно от месец отправям послание за националноотговорно поведение. Призовавах партиите да приемат с отговорност посланията на обществото и да ги канализират в отговорно политическо поведение и смислени политически решения.

В почти всички свои изявления подчертавах колко е важно да бъде изградено стабилно парламентарно мнозинство", подчерта Янев.

Той каза още, че всички тези послания не са били самоцел, а с цел политиците да се заемат с темите, които вълнуват хората. Защото притесненията отпреди изборите са се превърнали в реалност - липса на визия какво трябва да се случи, защо трябва да се случи и как.

"Неслучайно подчертавах, че политиката е за истински политици и визионери. За хора, които имат качества да предлагат устойчиви и дългосрочни решения. Политиката не е за бюрократи и технократи, ориентирани към временни и ситуативни решения, ако и когато успеят да предложат решения.  Тя е за политици".

"Трябва да сме наясно, че не можем да си позволим като политици за пореден път да разочароваме гражданите. Това може да доведе до още по-сериозен отказ от участие".

На този фон Янев декларира, че за двата месеца, в които активно участва в политиката, е убеден, че "трябва да заложим гражданското образование като фундамент в образователната система". 

И изреди приоритети, които според него отговарят на определението за промяна. 

"Резултатите от изборите препотвърдиха тезата, че българските избиратели искат и търсят промяна. Промяна към едно по-ефективно управление. Търсят нов тип лидерство, търсят визионерите. Страхувам се, че това, което се случва в последните дни и седмици, може да остави много българи разочаровани. Ето защо считам, че е нужна промяна за смислена политика, за адекватно политическо поведение и комуникация и решаване на важните проблеми. Промяна, която да отговори на очакванията на бизнеса и инвестициите и ясни правила, на база на която да се реализира свободната инициатива", продължи Янев, като натъртваше на думата "промяна".  

Ключов е процесът на реална финансова децентрализация, за да могат общините сами да управляват икономиката на тяхна територия, добави слжебният премиер.

Следващата тема в словото бе за ефективно противодействие на корупцията, като подчерта, че процесът е труден и дълъг и изисква реална правосъдна реформа, за която е крайно време - по думите му.

Речта завърши с призив към гражданите усилията им за повече контрол върху политиците да са всекидневни и да не се страхуват да отстояват правата си. 

 

Очаквайте подробности.