Само 25 големи градове по света, повечето от които в Китай, са отговорни за над половината от парниковите газове, сочи изследване на проби от 167 градски центрове, цитирано от Ройтерс и БТА. 

На човек от населението обаче емисиите от градовете в най-богатите райони на света остават като цяло по-високи от тези в градските центрове в развиващите се страни, според проучването, публикувано в сп. "Фронтиърс".

В него са сравнени парниковите емисии в 167 града от 53 страни, като е установено, че 23 китайски града, сред които Шанхай, Пекин и Хандан, наред с Москва и Токио, са отговорни за 52 процента от общото количество емисии на планетата.

Изследването включва повече градове в Китай, САЩ и ЕС заради големия им принос за глобалните емисии и значението им в дебата за кимата. Авторите изтъкват значителната роля на градовете за намаляване на емисиите.

Средните глобални температиру вече са нараснали с над 1 градус по Целзий в сравнение с прединдустриалния референтен период и са напът да надвишат ограничението от 2,5-2 градуса, определено в Парижкото споразумение.