Ниска избирателна активност се отчита в ромските махали на София и Пловдив, в които традиционно жителите проявяват голям интерес към вота.

19 % е избирателната активност в столичния квартал "Христо Ботев". Това показват данните към 16 ч. на Централната избирателна комисия, която отчете ниска активност за цялата страна - 27,2 %.

Машините за гласуване се оказаха истинско изпитание за някои избиратели в столичното 75 училище "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета", разказва в свой репортаж Bulgaria OnAir.

След около 20 минути опити както на гласоподавателя, така и на представителите на секционната избирателна комисия, вотът все още беше невъзможен. Наложи се рестартиране на машината. 

Чакащите избиратели се изнервиха.

"Нещо госпожата преди мен не може да се оправи с машината. Май не може да чете, сигурно половин час я чаках, аз имам работа, но госпожата се мъчеше. То си пише там - толкова елементарно е направено, за да гласува човек", коментира един от чакащите на опашката.

Проблеми имаше и в 94 СУ "Димитър Страшимиров“ в квартал "Христо Ботев". Работата на машините там също не вървеше безпроблемно", разказва телевизията.
 
"По време на гласуването просто машината, да го кажем на обикновен език, заби. Нещо явно прекъсна софтуерът. Компютърът може би трябва да се рестартира, но ние нямаме право го направим", коментира Дора Янева, председател на СИК.

Наложило се намесата на технически екип и в крайна сметка гласуването с машина потръгнало.

"До следобед коридорите в двете училища, където преобладаващото население е ромско, пустееха", отбелязва Bulgaria OnAir.

За рекордно ниска избирателна активност в пловдивския квартал "Столипиново" съобщава бТВ. Малко над 14 на сто са гласували до 16 ч. при обща активност за областта от около 25 %. 

Избирателите в махалата споделяли, че имат страх от работа с машините. 

A БНТ разказва за едно необичайно признание.

"В плевенското село Буковлък на тези избори е необичайно вяло. Цял ден кола на жандармерията обикаля в района, за да следи за нарушения. Интересът към изборите е минимален, признават някои от местните хора" - започва репортажът на обществената телевизия.

"Не ме сме разбрали за кой номер да гласуваме. Просто не знаем нищо. Друг път са минали с коли и ни даваха пари, това-онова, ама сега...", казва местна жителка.

- По колко пари са давали?

- По 30 лв, по 50 лв - най-много. Е това е. Повече не.