Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
Caption

Тихо и между другото, като в петъчен следобед, пристигна новината, че представители на Реформаторския блок и Патриотичния фронт се били разбрали новините на турски език да бъдат прехвърлени от БНТ1 в БНТ2. Знаете предисторията – патриотите поискаха оставката на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов, ГЕРБ и Реформаторите отказаха да отстъпят и трябваше да се намери ситуация, в която „нито една от двете страни да не изглежда, че е отстъпила“ - по думите на Валери Симеонов.

Така се раждат глупостите.

Фронтът получи зам.-министерско място и зам. областен управител на София, Блокът получи подкрепа за комисия #Кой – всичко можеше да приключи тук и да остане в сферата на нормалното политическо договаряне. Но депутатите решиха да си поиграят и на програмни директори.

Отделна тема е трябва или не трябва да има новини на турски език, да се увеличат програмите на турски или съвсем да изчезнат, да се промени ли нещо във формата, само по един канал ли да се излъчват, да се местят ли някъде... Всичко това са въпроси от компетенциите на ръководството на БНТ, която си има генерален директор, управителен съвет, програмен съвет, директори на отделните канали и направления.

Ако един депутат има претенции към работата на БНТ, може да промени закона, който регулира дейността на медията. Ако не е доволен от начина, по който се изпълнява обществената функция, може да промени законовата рамка, даже и състава на Съвета, който осъществява регулацията. Толкова.

А сега за новините на турски език: законодателят е разрешил тяхното съществуване през 2000 г. с Чл.12 (2) от Закона за радиото и телевизията:

"Програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато:

1. се разпространяват с образователна цел;

2. са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин;

3. са предназначени за слушатели или зрители от чужбина;

4. се предават чуждестранни радио- и телевизионни програми."

Ако управляващата коалиция реши, че новините на турски език са пречка за съществуването на правителството, може с лекота да отмени втората алинея от цитирания вече Чл.12 и той да остане с първия си ред:

"Програмите се излъчват на официалния език, съгласно Конституцията на Република България."

Но никой не смее да каже на глас, че точно това е целта. Защото местенето от БНТ1 в БНТ2 ще има само един ефект – новините на турски досега имаха малко зрители, сега ще имат още по-малко. Елегантен начин да ги премахнеш без да ги премахваш. Но и това е отделна тема.

Никаква, ама никаква работа на партиите не е да се месят в програмната политика на БНТ. Учудващо е и мълчанието на обществената телевизия, която първа реагира на избора на Слави Бинев за председател на Комисията за култура и медии. Това не е упрек, това е призив към всички колеги – не е работа на парламента да решава програмни въпроси. Да си го припомним, още преди да сме станали свидетели на други депутатски идеи – земеделците ще поискат „Бразди“ да отиде БНТ HD, за да се виждат и най-ситните семенца, каратистите могат да поискат спортните новини да започват с бойните спортове, а водещите да са облечени в кимона, а комисията по външна политика да започне да подрежда международните новини.

Тъпо ще е, но не е невъзможно.

Ключови думи

Коментари

По принцип си прав, Иване. Но когато става въпрос за държавна телевизия, т.е. телевизия на данъкоплатците, чиито представители са в парламента, трудно можеш да наречеш самата телевизия самостоятелна и независима. Ако не им харесва на данъкоплатците, да си протестират. В случая обаче тях хич не ги интересуват новините на турски, които дори и българските турци не гледат.

Именно за да служи на обществото, телевизията не може да е "държавна" и зависима от прищевките на политиците!

А обществото кои са - нали са избирателите т.е. данъкоплатците. България поне формално е демократично държава. Ако делите държавата от данъкоплатците, значи не сте съвсем наясно със системите на държавите-членки на ЕС. Политиците в парламента са тези, които сме си ги избрали.

"Програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато:" Българският етнос иска бъде асимилиран от циганския и/или турския етност!

Ако асимилацията ставаше така лесно, ние отдавна да бяхме асимилирали тях :)

Стоян

На българи като теб асимилация от турци може само да им подейства облагородяващо- току виж си се отървал от ганьовската си злоба. С това мислене много скоро ще има място за теб само в Русия.

Трябва да се подчертае, че не "партиите" правят програмни промени, а народните представители, от които зависи стабилността на правителството. А тези народни представители са пратени там от гражданите. Ако господин Иван Бедров говори от името на гласоподавателите, трябваше да знае това. Ако е лично мнение, то би срещнало неодобрението на доста гласоподаватели, чиито представители са в парламента - за добро или за зло, това е факт.

Стоян

На кой му пука за мнението на животните- тяхната работа е да бачкат или да бъдат клани.

Коментатор

Иван, каква комисия "КОЙ" е получил Реформаторски блок бе, момче?! Дай да организираме "протести" срещу себе си и "комисия" срещу себе си... Хайде, най-сетне, престани с тази евтина пропаганда и бъди обективен поне веднъж. Между другото не разбрах коя точно ти е "темата", след като всеки абзац не ти беше "темата"?

оракул

Първо плюнко имаща се за журналист Законодателя за който говориш е парламента така че той гласува и променя чл 12 Кажи мекере лакейско къде е посочен формата и мястото на тези предавания Точка 2 която посочваш по презумция се отнася за тези извън пределите на страната В Конституцията чл 36 ал 1 езаписано ползването и изучаването на българския език е право и задължение на всеки български гражданин Чл 5 ал 1 е записано конституцията е върховен закон и другите закони немогат да и противоречат Колкото до точка 3 тя не се нарушава защото канал 2 на бнт има спътниково излъчване Точка 4 пък изобшо не е уместна защото е въпрос на договорни отношения касаещи външни продукции

Бедров, трябва да се преквалифицираш. Нещо от сорта на животновъд или аграрен работник. За журналист не ставаш.

MARIA SALVADOR

Господин Бедров, мисля, че една мотика № 6 за неопределено време на някой далечен запуснат кър много ще Ви отива! Или пък някоя брадва в някоя дълбока гора! Току- виж физическият труд Ви се отрази добре. Толкова много глупости говорите, Бедров. На човек му прекипява. Дори ако е дуракоустойчив. Тези новини, на турски, нямат място в ефира. Първо- защото съответният етнос, който евентуално би ги гледал, си гледа спокойно и без забрани куп турски канали. Второ, официалният език в България все още е български. И трето- в България живеят арменци, евреи и какви ли не още!? ЗАЩО няма емисии на арменски и на иврит!? Това е дискриминация. Пряка при това. ЗАЩО арменците и евреите нямат проблем с новините и си гледат тия на български език? ЗАЩО, Бедров? И ЗАЩО Вие търсите под вола теле!?

satyr

Какъв е проблемът с „Бразди“, г-н Бедров? И защо „гражданите“ винаги държат да дават подобни примери?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.