Служебният министър на икономиката Кирил Петков е провел вчера среща с представители на технологичните гиганти Amazon и Google. Те са в България заради Инициативата "Три морета", обединяваща 12 страни от Европа, чиято шеста среща се провежда в София. 

Според съобщението, което бе изпратено до медиите от ресорното ведомство, Петков и гостите му са се обединили около "възможности за съвместни инициативи и проекти в страната". 

По-конкретно - министърът се е видял с вицепрезидента по продажбите за региона на Европа и Близкия изток на Amazon Web Services. В съобщението не става ясно кои са представителите на Google у нас в момента, но пък е обяснено, че те са оценили положително инициативите на компанията в България в областта на дигиталното образование и обучение. 

Всъщност тези срещи са изпълнено обещание на министър Петков, който още в средата на юни се зарече, че ще покани на среща представители на точно тези две компании у нас. Още тогава той предположи, че най-удобният момент за това е Инициативата "Три морета". 

Припомняме и че Петков тази седмица обяви, че България е в очакване на голяма инвестиция у нас. Тя ще бъде от немската компания за производство на електромобили Next.e.Go. Тя ще бъде на стойност от 140 млн. евро в Ловеч и би трябвало да бъде финализирана до тази събота.