Добра новина за напредъка по строежа газовия интерконектор с Гърция се очаква днес до края на деня или утре, анонсира по време на панел "Енергия" на срещата на върха на Инициативата "Три морета" Теодора Георгиева от проектната държавна компания "Ай Си Джи Би". Става дума за потвърждение, че една от причините за (поредното) забавяне на завършването на газопровода, който трябва да свърже България с Южния газов коридор и да диверсифицира руския газ, е преодоляна. А именно проблемното пресичане на коритото на река Марица при полагането на тръбите, тъй като трасето на газопровода минава оттам. По думите на Георгиева засега индикациите са положителни и ако има потвърждение до утре, новината ще бъде съобщена.

Георгиева направи пространна презентация за строителството на интерконектора, разказа и за пречките, и за забавянията, последното от които бе обяснено и с пандемията от коноравирус. Новият (отново пореден) срок за приключване на проекта и пускането на тръбата в експлоатация, което е от ключово значение за енергийната сигурност за ЕС и САЩ, е средата на 2022 г. Преди това датата бе април тази година, още по-преди края на миналата  година и т.н. 

Завършването на самия проект, чийто старт датира отпреди повече от 10 години, отново се забави - този път заради коронакризата и предизвикателства в проектирането именно заради прекосяванията на водоеми по трасето. Поредната нова дата за завършването на газовата връзка е средата на 2022 г. (предишната бе през април тази година, по-предишвата през 2018 г. и т.н.) Георгиева разказа за структурата на проекта, финансирането и напредването на строителството, както и важността му, защото свързва България с газопровода ТАР и осигурява достъп до региона на газ от Азербайджан. Бе отчетена и важността на терминала за втечнен газ край Александруполис, в който българската страна има дялото участие от 20 % (той все още е на ниво проект, строителство не е започнало - б.р.)

На форума на високо равнище говориха висопоставени правителствени представители на Полша, Румъния, Великобритания, САЩ. 

Румънският министър на енергетиката също зачекна темата с гръцкия интерконектор, припомняйки, че между страните от "Три морета" не може да има вертикален газов коридор, ако не е готова връзката между България и Гърция. И призова гласно българската страна да я завърши. 

Андрю Лайт, съветник на секретаря по енергийните и международни въпроси на САЩ, които са стратегически партньор на инициативата, обединяваща 12 държави, постави два акцента. Първият - че няма разговор за енергетика извън климатичните промени и обратното, както и че този разговор е и предизвикателство, и огромна възможност за икономиките. Затова и инвестициите в чиста енергия са ключови да бъдещето. Вторият: 

"САЩ и страните от региона на "Три морета" имаме едни и същи цели и приоритети по отношение и на енергийната сигурност. Ние трябва да направим така, че енергията няма повече да се използва за политическо оръжие в този регион, както се е случвало преди", обяви Лайт. 

Той не спомена конкретни проекти или заплахи от ползването на енергия като политически инструмент, но позицията на САЩ по темата е ясна - и с крикиките за проекти като "Северен поток 2" и втората тръба на "Турски поток", която минава през България и доставя само руски газ, и с приоритизирането на интерконектора с Гърция.

Панелът "Енегрия" бе открит от служебния министър на енергетиката Андрей Живков. Идеалната надеждна и безвъглеродна енергийна система на бъдещето включва ВЕИ, базови мощности като ядрените и съоръжения за съхранение на енергия, но все още ограниченият напредък в развитието на батериите за ток налага възприемането на по-гъвкав подход по отношение на определянето на енергийния микс в средносрочен план, обяви той. 

Според него част от зелената трансформация на ЕС минава и през енергийната ефективност и използване на природния газ като преходно гориво и гориво за балансиране. За въвеждането на безопасен и нисковъглероден водород пък ще трябва адаптиране на съществуващата газова инфраструктура и изграждане на нова.

Живков отбеляза, че постигането на европейските цели в областта на климата изисква адекватно подпомагане от европейските механизми и възможност за достъп до финансови инструменти за осъществяване на прехода. Като такъв той посочи и инвестицонния фонд "Три морета". Към момента в него държавните банки на страните членки са вложили над 1.2 млрд. евро с идея финансовият ресурс да достигне 5 млрд. евро и да привлекат частни инвестиции до 100 млрд. евро.

Основна задача пред правителствата в региона е да създадат привлекателен инвестиционен и бизнес климат, основан на принципите на свободния пазар, прозрачността и конкурентоспособността, посочи още министър Живков. Сред приоритетите за изпълнение на тази задача той очерта необходимостта от подобряване на инфраструктурните връзки, включително и в енергийния сектор, като условие за задълбочаване на икономическото партньорство.