На последното си заседание преди изборите в неделя служебният кабинет показа щедрост и одобри поредица от разходи в различни направления. Сред тях са допълнителни 5,9 млн. на ЦИК за пълното осигуряване на машинното гласуване. МС одобри 15 млн. лв. по бюджета на МВР за дейности, свързани с издаването на лични документи. Кабинетът отпусна 2,2 млн. лв. за нови детски градини и училища в 6 общини.

Реши и да даде 548 656 лева за компенсации за общо 440 деца, които не са приети в държавни и общински детски градини, защото няма места. Само две от децата са извън София - във Варна и Пловдив. Родителите на 438 деца, за които няма места в детските заведения в столицата, ще получат първо по 1250 лв.

Сред другите суми, дадени от кабинета - 10 млн. лв. за ремонт на студентски общежития, още 10 млн. лв. за модернизация на професионални гимназии.

Ето и решенията на МС от днес, свързани с отпускането на средства, според съобщенията от пресцентъра на кабинета:

Одобрени са допълнителни 5,9 млн. лв. по бюджета на ЦИК за осигуряване на дейностите по машинното гласуване

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 5 927 914 лв. по бюджета на Централната избирателна комисия за 2021 г. за финансово обезпечаване дейностите по техническото осигуряване на електронното машинно гласуване за изборите за народни представители на 11 юли 2021 г., като в тази сума е включен ДДС.

Обезпечените с постановлението дейности включват модифициране на софтуера и настройване на бюлетините, конфигуриране, инсталиране и настройване на устройствата за електронно машинно гласуване и обезпечаване на пълния размер на необходимите средства за доставка на 1637 специализирани устройства за електронно машинно гласуване и 19 500 смарт карти.

Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на МС за надграждане на ИСУН 2020 за целите на Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2021 г. в размер на 180 000 лв., които са за надграждане на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) за целите на Механизма за възстановяване и устойчивост на ЕС на национално равнище.

С предприетите действия се избягва забавяне при адаптирането на Информационната система, гарантира се прозрачността при изпълнението на Механизма, както и се осигурява детайлна информация за използването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Продължават системните усилия в посока намаляване на административната тежест чрез извеждане на процесите по комуникация, обмен на информация между всички ангажирани структури и крайните получатели в електронна среда. Обезпечават се и специфичните изисквания на Регламент (ЕС) 2021/241 за стандартизирани категории данни по отношение на получателите на помощта, за изпълнители и подизпълнители по договори, които да бъдат налични за целите на контрола и одита.

Необходимите средства за надграждане на системата са общо в размер на 1 380 000 лева. Ресурсите за 2022 г. и 2023 г. ще бъдат разчетени по бюджета на Министерския съвет в хода на бюджетната процедура по общия ред, приложим за първостепенните разпоредители с бюджет.

Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2021 г.

С правителственото постановление се одобряват допълнителни разходи, в размер до 15 000 000 лв., по бюджета на Министерството на вътрешните работи за 2021 г. за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

Правителството одобри 1 млн. лв. за нов конкурс за научни изследвания

Малко над 1 млн. лв. допълнително финансиране ще получи Националната научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ (Петър Берон и НИЕ) с решение на Министерския съвет от днес. Основната част от средствата - до 960 хил. лв., се отпускат за провеждане на нов конкурс по научната програма за 2021 година. Очаква се финансиране да получат около 8 нови проектни предложения. Останалата част от сумата ще гарантира изпълнението на следващ етап на проектите по програмата, одобрени през 2020 г.

Програмата се изпълнява на конкурсен принцип от фонд „Научни изследвания“ и се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката. Тя е одобрена през 2018 г„ а първите двугодишни проекти са финансирани през 2019 г.

„Петър Берон и НИЕ“ цели да ускори реинтеграцията и кариерното развитие на учени в български висши училища и научни организации. Успешното й изпълнение се очаква да повиши броя на утвърдените и водещи учени, които създават и развиват съвременни научни изследвания и въвеждат най-новите научни идеи и достижения в образователния процес във висшите училища. Това ще допринесе също за икономическия растеж и повишаването на конкурентоспособността на страната.

Кабинетът отпусна 2.2 млн. лв. за нови детски градини и училища в 6 общини

Близо 2.2 млн. лв. отпусна Министерският съвет за изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващи детски заведения в шест общини. Средствата са част от националната програма за строителство и реконструкция на детски учебни заведения и училища.

102 хил. лв. получава община Банско за изграждане на асансьор в новострояща се детска градина. На община Сандански се отпускат малко над 1.4 млн. лв. за строителство на нова детска градина, като сумата е половината от стойността на проекта. Близо 550 хил. лв. са осигурени за община Несебър за разширение на детска градина „Слънце“. Общините Дългопол, Костинброд и Самоков се финансират за различни дейности по проекти за нови детски ясли и градини и училища или разширяване на съществуващите.

Държавната програма цели да подпомогне общините да гарантират здравословни и качествени условия на обучение в детските ясли, детските градини и училищата. Тя е насочена и към преодоляване на недостига на свободни места.

Сред заложените цели са още успешно въвеждане на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца и увеличаване на училищата, в които обучението се провежда на едносменен режим.

По програмата в рамките на три години до 2022 г. са осигурени 210 млн. лв., с които ще се финансират общо 136 проекта. 89 от тях са за нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи. 41 училища и 6 професионални гимназии ще получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция на съществуващи. 

438 деца без места в столични детски градини получават компенсации

Правителството одобри 548 656 лева за компенсации за общо 440 деца, които не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Проблемът на практика съществува само в столицата, тъй като само две от тези деца живеят извън София.

Изплащането за настоящата учебна година ще се извършва на два етапа. За периода от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лева, а едно от община Пловдив - 417 лева. Останалите 547 506 лева ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Второто плащане ще бъде за периода от 1 юни до 14 септември.

Средствата се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Правителството одобри 10 милиона лева за ремонт на студентски общежития

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 10 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. Средствата ще се използват за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития.

През септември 2020 г. бяха предоставени 66 млн. лева за ремонтиране на студентски общежития. Държавните висши училища започнаха процедури по възлагане на обществени поръчки, но предвид заложените срокове в Закона за обществените поръчки не успяха да усвоят средствата до края на годината. Това наложи те отново да бъдат разчетени в бюджета за 2021 г.

Целта е да бъдат подобрени социално-битовите условия на студентите. Ще се инвестира в енергийната ефективност на сградите и ще се осигури съвременна среда за подготовка. Това ще повиши качеството на висшето образование и ще стимулира интереса на студентите към обучението. 

Правителството одобри 10 млн. лв. допълнително за модернизация на професионални гимназии

Министерският съвет одобри допълнително 10 млн. лв. по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г. Средствата са необходими за плащания по седем договора за модернизиране на образователната инфраструктура на професионални гимназии, които се изпълняват по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. С безвъзмездната помощ се подобрява материално-техническата база на общо 103 държавни професионални гимназии.

Първоначалната сума по договорите, сключени в периода 2016-2017 г., е 110 513 000 лв. При изпълнението обаче са възлагани допълнителни наложителни дейности, които не е можело да бъдат предвидени при обявяване на поръчката. 

Освен допълнителните 10 млн. лв. от бюджета, са необходими още 751 799 лв., които ще са за сметка на преструктуриране на разходите по бюджета на МОН.

България отпуска 93 577 лв. за повишаване на ефективността и качеството на предоставяната официална помощ за развитие

Министерският съвет отпусна 93 577 лева за финансиране на дейности по линия на Пътната карта за сътрудничество между България и Комитета по помощта за развитие към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (КПР към ОИСР), предвидени за реализиране през 2021 г. Въпросният комитет, в който страната ни придоби статут на участник през 2018 г., е водещият международен форум за съгласуване на политиките на страните донори в областта на помощта за развитие и хуманитарната помощ.

Отпуснатите средствата ще послужат за повишаване на административния капацитет и оказване на подкрепа в процеса по реформиране и укрепване на българската система за сътрудничество за развитие, както и по актуализиране на правната база за предоставяне на официална помощ за развитие. Предвижда се в края на 2021 г. България и КПР към ОИСР да направят оценка на напредъка в прилагането на пътната карта като, по взаимно съгласие, може да се въведат нови дейности за 2022 г.

Участието на България в КПР е част от активно задълбочаващото се взаимодействие на страната ни с ОИСР през последните години, насочено към постигане и прилагане на нормите и стандартите на Организацията в различни области. Присъединяването към ОИСР е сред основните външнополитически приоритети на България.

Правителството отпуска допълнителни 235 991 237 лв. по ОПИК 2014-2020 г. за осигуряване на финансиране за мерки насочени към борбата с последиците от разпространението на COVID-19

На днешното си заседание правителството даде съгласие Управляващият орган на ОПИК да сключва договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и да стартира изпълнението на гаранционен финансов инструмент над определения бюджет на оперативната програма.

Одобрението на предложеното наддоговаряне на бюджета на програмата ще позволи на УО на ОПИК да предприеме последващи действия по ефективното предоставяне на подкрепата за МСП. Програмата ще бъде насочена към осигуряване на необходимите форми на финансиране на средства за оборотен капитал и ограничени инвестиции за предприятията, засегнати от пандемията COVID-19.

Одобреното наддоговаряне ще има временен характер, като наддоговорените средства ще бъдат възстановени от предстоящо допълнително финансиране от механизма REACT-EU за ОПИК за 2021 г.