- Г-н Иванов, точно една година след стъпването ви на Росенец, каква е равносметката, какво се промени?

С Росенец дадохме важен тласък на дълбока промяна на България и зададохме неговата посока и дневен ред. Росенец отприщи недоволството срещу мутренско-сарайския модел на управление, срещу мафиотския захват на овладяване на държавата. Кулминацията на това недоволство бяха миналите избори, на които ясно се видя, че българите вече не искат управление на ГЕРБ с любезното участие на почетния председател на задкулисието. Може би най-голямата промяна е, че сега хората дишат една идея по-свободно. Това го усещам при обиколките из страната. Усеща се, че властта на Борисов приключи и макар че това осъзнаване не става изведнъж, процесът вече е започнал, няма връщане назад. 

Същевременно обаче мутренско-сарайският модел, който изкара толкова много хора по улиците, остава. Преди ден на срещата си с регионалния министър Комитова ние ѝ връчихме три писма с наши искания във връзка с безобразията на Доган и неговия кръг на Росенец и около ТЕЦ Варна. Трябва да се сложи край на това цялата държавна власт да е впрегната в обслужване на този модел. Институциите трябва да си влязат в ролята и да въвеждат ред. Стъпка по стъпка трябва да си отвоюваме държавата, да я подредим, за да започнем да се развиваме и да вървим нагоре.

- Каква е рецептата за това отвоюване? С кое трябва да се започне в следващото Народно събрание?

Още в първия ден на 45-ото Народно събрание "Демократична България" внесе пакет от 15 законопроекта, които за нас са структуроопределящи за постигането на дълбока промяна. Сред тях е конституционният проект, както и законопроектите, свързани с правосъдната реформа, с прекратяването на дейността на антикорупционната комисия в настоящия ѝ вид, с лустрацията. Сред тях са и законопроекти за въвеждането на електронно управление. Имаме много ясен план. Чрез дигитализация можем да намалим със 70% административното бреме за българския бизнес и гражданите в рамките на един мандат. Това за нас е основополагаща реформа, с която ще гарантираме на гражданите свобода от държавния тормоз, от бюрокрацията, размотаването по гишета и опашки. В миналото Народно събрание предложихме и законопроект за опазването на българското Черноморие, което също е наш приоритет. Ще продължим да работим за това и в 46-ия парламент.

Имаме много ясна визия какво трябва да се направи. Наложихме дневния ред на дълбоката промяна на институциите, на съдебна реформа, която вече се възприема като приоритетна от мнозинството български граждани. Не просто да махнем Борисов или Пеевски, а да направим невъзможно функционирането на сарайския модел. Не просто да кажем: отстраняваме Гешев, а да направим истинска реформа на прокуратурата, така че тя да е модерна и подчинена на закона. Закон, който да важи за всички, а не да се използва срещу едни и да прикрива други. 

- А ще бъде ли способен следващият парламент да излъчи правителство?

Трябва да излъчи правителство. Страната не може да си позволи да влезе в спирала на бързи предсрочни избори и затова сме решени да поемем отговорността да се състави правителство на промяната, ако получим подкрепа затова. И призовавам хората да дадат доверието си на  "Демократична България", защото ние можем да формираме управление, което да доведе до тази дълбока трансформация, от която страната има нужда. 

Страната има нужда от свобода, законност и модернизация. Ние знаем как да ги осигурим. Имаме програмата и експертите. Заставаме с лицата си, с ясното уверение, че сме способни да следваме целите си и да спазваме обещанията си. Едно такова обещание в миналото Народно събрание беше, че няма да допуснем правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС или БСП и го изпълнихме.

- Това ли остават вашите червени линии за бъдещо правителство - ГЕРБ, БСП и ДПС?

Ние продължаваме да отстояваме позицията, че няма как партиите на статуквото, тези, които участваха пряко в разграбването, да са носители на така необходимата ни промяна. И затова няма да подкрепим правителство с техен мандат. Трите формации са в състояние на обреченост, от което трябва да излязат, ако искат да не останат токсични.

Още в края на 2020 г. ние обявихме 12 ключови приоритета, по които "Демократична България" ще действа в парламента. Около тях ще търсим диалог за съставяне на широки мнозинства. Няма да правим компромиси с тези приоритети, няма да правим договорки. Именно на тяхната база ще търсим основата и смисъла на бъдещото управление, което да е управление на дълбоката промяна, на модернизацията на страната. 

- Говорите за управление на промяната, но очертаващата се основна партия в такова правителство "Има такъв народ" се държи като новия цар на мълчанието. Какъв диалог водите с хората на Слави Трифонов?

На този етап нямаме кой знае каква комуникация с тях, което е притеснително. Направихме няколко опита за разговори, но не разговори за постове и позиции, а за програми, за политики, за това с какви действия да прекратим сарайския модел, в който се корени дълбоката държава. Засега без успех. За това може да има две причини. Едната е да имаме различна представа за професионализъм, втората - този разговор да се води с някой друг.

- Имате съмнения, че се водят задкулисни разговори?

Не изказвам никакви съмнения, но призовавам за диалог по приоритетите ни. Важно е всеки да се заяви пред избирателите и да каже какво следва оттук нататък. Не бива да се забравя, че България е Република, тоест политиката е публична. Ние в “Демократична България” показахме способността си да водим именно публичен, открит диалог, да изслушваме аргументи, да взимаме решения след задълбочени дискусии. 

Има един ключов момент, който се очертава като сериозна отлика между нас и другите политически сили, включително т.нар. протестни партии - отношението към ДПС. Ние ясно сме заявили отношението си. Ясно заявяваме и че е важно не само ГЕРБ и Бойко Борисов да бъдат отстранени от управлението, а е важно и да се прекрати сарайския модел на системна корупция.

- А бихте ли разчитали на правителство на малцинството?

Нека видим какво ще отреди избирателят. Но няма нищо страшно и да се разчита на правителство на малцинството, стига то да е съставено при много ясно определени задачи и при много конкретни приоритети. За целта обаче, пак казвам, е много важно да се проведе разговорът за бъдещите политики. Не за постове и за министерски имена, а за програми и приоритети. Ние от “Демократична България” нямаме за цел да инсталираме определени хора на определени постове.

И друго много ясно наше условие е властта да се упражнява публично. В това отношение няма да направим компромис. Основна ценност за нас е възстановяването на ролята на парламента, който беше превърнат в гумен печат на правителството при управлението на Борисов. Искам да се обърна и към хората. Има един начин да си осигурите открито управление и върховенство на парламента, което гарантира, че властта ще се упражнява пред очите ви и с ваше участие - като гласувате за "Демократична България". 

- Очаквате ли хаос с машинния вот и подмяна? ГЕРБ предупреждават за това.

ГЕРБ водят изключително деструктивна кампания срещу машинното гласуване. Опитват се да уплашат хората. Опитват се предварително да си създадат аргументи, с които да обяснят погрома, който ще преживеят на 11 юли. Това е позорна и разрушителна тактика. Надявам се и призовавам хората да гласуват тази неделя, защото става дума за нашата страна. Призовавам и избирателите на ГЕРБ да не стават заложници на един човек, паникьосан, че ще му бъде търсена отговорност, да не позволяват да бъдат използвани като жив щит. Искам да им кажа - подкрепете Демократична България, за да гарантираме заедно модернизацията на родината ни.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ