Закритата вече Държавна агенция по хазарта (ДКХ) е ощетила бюджета на Републиката с 557 млн. лв., прилагайки превратно Закона за хазарта в периода между 2014 и 2019 г. Това констатира и втората официална проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, съобщи днес Министерството на финансите. 

Огромната част от загубите се отнасят, разбира се, до компаниите на Васил Божков - "Ню Геймс АД, "Национална лотария" АД, "Еврофутбол" ООД и "Евробет" ООД. Той бе обвинен, че не е плащал правилно таксите върху своя бизнес, но проверките на АДФИ - и тази, и предишната, показаха, че ДКХ не е защитила държавния интерес. Става дума за факта, че вместо 15% върху общите приходи от залагания, както повелява чл. 30 от закона, те са били облагани с 20% върху разликата между постъпленията и изплатени суми. 

Единствените отговорни за несъбраните огромни суми обаче се оказаха самият Божков и шефът на Комисията - Огнемир Митев. Владислав Горанов, който бе министър на финансите през по-голямата част от това време и принципал на ДКХ, така и не бе обвинен, нито пък му бе потърсена някаква институционална отговорност. 

"Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности", пишат днес от от МФ. 

Самият Васил Божков многократно заяви, че е плащал на членове на изпълнителната власт, за да може ДХК да приема такъв тип таксуване на неговите компании. Директно бяха назовани имената на Горанов и тогашният премиер Бойко Борисов. 

Впоследствие ДКХ беше закрита и нейните функции бяха поети от Националната агенция по приходите, а бизнесът на Божков - национализиран.