Общинските съветници от „Демократична България“ Яна Тодоранова и Симеон Ставрев осветлиха серия от обвързаности около ГЕРБ при избора на един от изпълнителите на все още незавършената тикетинг система на София за над 85 милиона лева. А резултатът е дългосрочно по-неблагоприятни за Столична община условия за милиони левове при отчисленията от продажба на билети.

На изпълнителя „Си Ен Си – София тикетинг систем“ е възложено да изготви сам критериите за подбор на фирмите за пилотното внедряване на системата от трети страни. Избрани са четири компании, но договор е сключен с две. Едната от тях е „Тикси“ АД, която получава 10% комисионна от продажбата на всички видове превозни средства. Особеното е, че „Тикси“ е част от консорциума „Си Ен Си – София тикетинг систем“. Вторият договор е с банка, чиито услуги се ползват от „Тикси“. Тя обаче има право на 4% комисиона при ограничен вид документи, които може да предлага.

„Само в договора на „Тикси“ е предвидена възможност да предлага всички видове документи. От нейната привилегия да работят на 10% вместо на 4% комисиона се генерират щети за общината, които Центърът за градска мобилност  би получил за себе си“, коментира съветникът от „Демократична България“ Яна Тодоранова.

„Тикси“ АД е с основен собственик Николай Недялков, бивш изпълнителен директор на “Информационно обслужване”. Тя печели поръчката в момент, в който Центърът за градска мобилност се ръководи от настоящия общински съветник от ГЕРБ-СДС и бивш съветник на Бойко Борисов Христиан Петров.

На нея и на свързани с Николай Недялков фирми през последните години са възложени редица поръчки от ЦГМ. 

“Освен изграждането на новата тикет система за над 85 милиона лева, скандална с огромния си обем и съмнения за източване на обществени средства, „Тикси“ получава видеонаблюдение, превъзложено на „Макс телеком“, приложението MPASS, така и бързи договори за под 30 000 лв.“, алармира Тодоранова.

Друг акционер в „Тикси“ е фондът NEVEQ. Той е финансиран с 20 милиона евро от Фонда на фондовете – държавна структура, която оперира с повече 1.2 милиарда лева. Шефът на фонда по време на тази инвестиция е Светослава Георгиева, съпруга на Христиан Петров.

На 5 април 2021 г. влизат още две инвестиции – 500 хил. евро от БАКБ и 1 мил. евро от „Си Ес Ай Еф“, който се притежава от Цветелина Бориславова. Тя придобива привилегировани акции, които ѝ дават право да участва във вземането на важните решения на „Тикси“.

„Тикси“ АД сключва поредица договори с ЦГМ, включително скъпата тикетинг система. ЦГМ е оглавена от Христиан Петров, преди съветник на Бойко Борисов, сега общински съветник от ГЕРБ-СДС. Фондът на фондовете с изпълнителен директор Светослава  Георгиева, финансира „Тикси“. А Цветелина Бориславова сега е акционер с решаващо влияние при вземането на решения. Всички участници ли ви се струват свързани?“, пита Яна Тодоранова.

Допълнително към основния договор за тикетинг системата е подписан анекс за внедряване в третия метродиаметър за още 2 милиона лева. Все още обаче двете системи – на ЦГМ и „Метрополитен“ не са интегрирани и системата не може да се ползва в подземния градски транспорт. Това поражда риск “Тикси” да претендира за неустойки от нереализирани приходи от продажбата на билети.

„Реших публично да попитам няколко пъти и кмета на София Йорданка Фандъкова, и изпълнителния директор на „Метрополитен“ Стоян Братоев дали има опасност „Тикси“ да поискат неустойка, че тикетинг системата не е внедрена навсякъде. Не получих никакъв отговор. Изпратих официално питане до Йорданка Фандъкова за това, че ЦГМ и „Метрополитен“ решават да не изпълнят договора с консорциума, в който участва и „Тикси“, заяви съветникът Симеон Ставрев.

Обобщено ситуацията изглежда така: тикетинг системата струва 85 милиона лева, сключено е допълнително споразумение от 2 милиона лева, а консорциумът има право да реализира до 10 милиона лева приходи от продажбата на превозни документи. И навсякъде има свързани лица.

“Ощетени ли са софиянци с поредицата договори за изграждането на тази система - това трябва да отговорят компетентните органи“, смята Симеон Ставрев.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ