Аполитичната българска прокуратура се захваща и с новите по-високи цени на парно и ток у нас. Според съобщение, появило се днес на сайта на държавното обвинение, Върховната административна прокуратура е образувала преписка по публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическа енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Припомняме, че от първи юли цените на електроенергията и топлоенергията тръгнаха нагоре, съответно с около 4,4% и с между 4 и 23%. Причините са ясни - многократно по-високите цени на природния газ на международните спот пазари. В микса за определяне на цената на електроенергията влезе и скъпият ток на държавната "Марица Изток 2", но по думите на служебния министър на енергетиката Андрей Жеков, това нямало да се отрази в сметките, заради компенсации от страна на КЕВР. Същевременно всички експерти казват, че повишаването на цената е неизбежно и няма как да бъде спряно, без да се генерират допълнителни загуби за държавата. 

От прокуратурата обаче са намерили за правилно да се самосезират по медийни публикация, които навеждали на данни "за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители."

Въпросната наредба №5 се отнася за факта, че цените се определят на годишна база, а не на месечна. Това бе и един от основните аргументи на омбудсмана Диана Ковачева, която твърди, че с едногодишното прогнозно определяне на цената са възможни манипулации. 

Държавното обвинение обаче констатирало, че "покачването на цените за топлинна енергия от 01.07.2021 г. е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите." 

Това означава, че ако примем, че цените на международните пазари са по-високи, то би трябвало гарантирането на защитата на интересите на потребителите да дойде през някаква форма на сдържане на цените у нас, което може да стане единствено през натрупване на допълнителни дупки в бюджетите на държавната енергетика. 

"Заради наличието на значим обществен интерес и на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт, ВАП ангажира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отговори в кратък срок - предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба № 5 във връзка с цените на топлинната енергия. Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му", обясняват се днес от ВАП. 

И допълват - ако след анализ на получените резултати обвинението прецени, то може да последват действия "по реда на надзора за законност".