"Образувани са множество досъдебни производства, но вместо съдействие, срещаме по-скоро противодействие от прокуратурата." 

Това заяви днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков по Дарик Радио. Той коментираше разследванията на МВР за опитите за купуване на гласове на предстоящите точно след седмица извънредни парламентарни избори у нас. 

По думите на Рашков, той много разчитал на държавното обвинение да съдейства в тази посока, но останал разочарован. Не поясни какво точно има предвид, но обеща да кажат имената на партиите, които купуват гласове след изборите. 

Все пак, той подчерта, че повечето опити за престъплението са в полза на една единствена партия. Рашков разказа за случай на лекар, който се ангажирал с това да издава документи за гласуване в секция като за болни хора с хартиена бюлетина. 

Служебният министър заяви и че приема, че той носи отговорността за предстоящите избори и призна, че нормалното протичане на вота ще бъде основният тест за това дали кабинетът се справя със задълженията си. 

Междувременно от ОД на МВР в Сливен съобщиха, че се разследват 18 сигнала за купуване на гласове. Те са получени от граждани и придобити при полицейска оперативна работа, като по случаите са образувани проверки.

Такава информация дойде днес и от Етрополе. Според Рашков, образуваните проверки в страната са множество и всички те се разследват.