"Пътната карта е документът подписан в средата на 2017 г. между "Газпром" и Теменужка Петкова за развитие на българската газопреносна система. Такъв аналогичен документ е подписан с Унгария и Сърбия. Комплектът от споразумения между "Газпром" и съответните държави формира проекта „Турски поток“. Разковничето е, че документът 1:1 говори за реализацията на „Турски поток“ като транзитен газопровод през България, а не така рекламирания „Балкански поток“.

Това каза енергийният експерт и кандидат за народен представител в 24-ти и 25-и МИР от "Републиканци за България" Христо Казанджиев в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и TV +.

„Балкански поток“ беше една колосална измама и тя е добър предмет за разследване от страна както на ДАНС така и на българската журналистика. Този документ не е възможно да бъде унищожен, той съществува. За него знаят както в Унгария, така и в Сърбия. Срам е за България този документ да бъде укрит от един министър на енергетиката“, категоричен е енергийният експерт.

„Този документ е изключително важен от политическа гледна точка, защото в него са фиксирани ангажиментите, които държавата поема на правителствено ниво за реализацията на проекта „Турски поток“. В него са описани стъпките и най-вероятно ангажиментите, които поема една или друга страна“, изтъкна той.

„Фактът, че служебният министър на енергетиката изтъкна, като загуба за България безапелационния отказ от получаване на транзитни такси от вече отменения транзитен договор, който беше до 2030 г. в размер на до 1.2 млрд. лв. е доста показателен, че тези политици, които си заминаха наскоро са причинили огромна щета на България“, подчерта Христо Казанджиев.

По думите на енергийния експерт много любопитно е какво точно ще разследват по интерконектора Стара Загора – Комотини, защото експертите знаят, че той умишлено е забавян във времето, с оглед да не се дублират два договора за доставка на природен газ в България - от Азербайджан, и от Русия. В резултат на едно такова дублиране „Булгаргаз“ би изпаднало в една много сериозна ликвидна криза.

„Използваха се редица способи и този проект е едно добро поле за разследване. Кучето в този проект е заровено в начина, по който е  формиран проектът - не като междусистемна газова връзка, а е създаден като търговски проект – за пренос на природен газ за България. Това е големият проблем и едно разследване трябва да обхване целия цикъл на създаване и реализация на този проект. Много се надявам ДАНС да има капацитета и компетенциите да направи едно много задълбочено разследване, защото контролът върху този проект действителност е от значение за националната сигурност“, добави кандидатът за народен представител на "Републиканци за България".

На въпрос ако имахме истинска диверсификация в България този удар с цената щеше ли да бъде по-малък Казанджиев отговори: „Да, щеше да има по-меки последствия за България поради факта, че начинът на индексиране на азербайджанския газ е на петролна основа, за разлика с индексацията на руския природен газ, в който е включена една компонента с много голяма тежест. Официално се коментира 40% тежест на спот цената за индексиране на цената на природния газ за българските потребители месец за месец, който идва от „Газпром“. Тази формула беше променена 2018 г. и излиза през носа на българския потребител“, припомни той.

„Тази година се оказва твърде гореща за българските потребители в климатично и енергийно отношение“, каза още експертът на "Републиканци за България".

Според Казанджиев много се е писало за диверсификацията, но малко хора разбират нейното значение.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ