Голямата цел на българската държава - приемането на общата европейска валута евро, е препотвърдена и очакваният срок за влизането ни в еврозоната е 1 януари на 2024 г. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите и БНБ от днес. Двете институции приеха проект на Национален план за въвеждане на еврото в Република България. 

Датата бе обявена като цел и амбиция още от кабинета на Бойко Борисов, а днес гуверньорът на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Асен Василев препотвърждават желанието. 

То обаче засега остава само такова. План-графикът, който трябва да следваме е следния: На 10 юли 2022 г. изтича срокът, в който България по задължение е длъжна да остане в т.нар. чакалня на еврозоната. Следва оценка на представянето на българския лев във валутния механизъм. След това е ред на доклад на Европейската централна банка, която да заяви дали страната е готова. Такъв трябва да дойде и от Европейската комисия. Най-сложната част е получаването на съгласие от всички държави членки на еврозоната. Ако и това препятствие бъде преминато, България официално ще стане част от клуба на най-богатите държави в Европа, респективно - в света. 

Малко спорен е въпросът и с един от критериите от Маастрихт, който слага таван на инфлацията. Световната тенденция в момента е за възраждането й, но пък до 2022 г. има достатъчно време, за да влезе тя обратно в релси.

Важната новина от днес е, че България смята да приеме еврото без преходен период, тоест датата на приемане на валутата ще бъде и датата на нейното официално вместване като разплащателна единица. 

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство.

Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото.  Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната и при изготвянето му са следвани добрите практики от държавите-членки на еврозоната.

Документът разглежда всички важни оперативни дейности и мерки, които участниците в подготовката за въвеждането на еврото – частният, публичният сектор и гражданите – следва да извършват като част от процеса по въвеждането на еврото. Дефинирани са правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени. Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.