Изпълнителната власт активно се намесва в работата на независимия регулаторен орган, какъвто е Съветът за електронни медии (СЕМ). Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ д-р Виктор Серафимов, административен секретар и говорител на „Републиканци за България“, водач на листата във 2 МИР Бургас и 22 МИР Смолян. 

„Свидетели сме на подадени оставки и обвинения. СЕМ не е остров на спокойствието в средата на медийния свят, но в момента изпълнителната власт много активно се намесва в работата на един независим регулатор, което е опасна тенденция. Изказванията на министър, които на практика казват, че има проблеми с независимия регулатор и той трябва да бъде премахнат, наистина са плашещи и крайно нередни. 

Реформирането на медийния сектор трябва да мине по пътя на широка платформа с участието на всички заинтересовани страни – търговски медии, обществени медии, общество, изпълнителна власт, регулатор, за да се стигне до правилно решение, което да бъде устойчиво във времето. Промяната на закони просто на базата на дадена личност с оглед на конкретен казус е грешна стратегия. Нагледахме се на много такива поправки и е крайно време да започнем да действаме адекватно“, подчерта специалистът по медийно законодателство.

Партия „Републиканци за България“ предлага в програма си създаване на квота на омбудсмана при назначаването на членовете на СЕМ. Идеята е съставът на регулатора да се формира като президентът назначава двама членове, Народното събрание избира други двама, а омбудсманът назначава един, допълни д-р Виктор Серафимов.

„В момента така, както е регулиран този въпрос, Народното събрание избира трима членове, а президентската институция – двама. Едната институция реално има надмощие над другата. Ако тези две институции се балансират, а балансиращата квота бъде дадена на омбудсмана, би могло да се постигне правилен баланс. Омбудсманът има отношение по отношение свободата на словото и оплакванията на населението. Ставаме свидетели на все повече обществени коментари, забележки, дори протести, свързани с медиите. Такава законодателна промяна би могла да внесе баланс, който категорично липсва“, подчерта д-р Виктор Серафимов.

Д-р Виктор Серафимов коментира и Закона за радиото и телевизията, който според него е доста остарял. Затова страната ни има необходимост от изцяло нов закон, който да очертае независимост и финансиране.

Като водач на листата във 2 МИР Бургас и 22 МИР Смолян от листата на „Републиканци за България“ д-р Виктор Серафимов посочи, че ще работи в посока подкрепа за малкия и среден бизнес в Смолянския край и правилна политика за туристическия сектор в Бургаско.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!