Алфа, Бета, британски, бразилски - вариантите на вируса, причиняващ COVID-19, станаха много, имената им се удвоиха, а предупрежденията за потенциален нов локдаун заради Делта варианта стряскат и ваксинираните или изкаралите вируса.

Вариантите на коронавируса SARS-CoV-2 всъщност са стотици, но специално внимание се обръща само на няколко от тях - тези, които имат потенциала да са много по-опасни от "оригинала".

За да бъде определен вариант на вируса като "забележителен", той трябва или да се предава по-лесно, да е по-опасен, по-смъртоносен, да бъде труден за тестване, резистентен на антивирусни лекарства, игнориращ естествения имунитет или ваксината. 

Добрата новина е, че нито един от вариантите досега не се е оказал значително по-опасен на индивидуално ниво.

Наскоро Световната здравна организация представи нова система за наименованията им - по букви от гръцката азбука, и ги раздели в две категории, според това дали предизвикват "безпокойство" или просто "интерес".

Вариант Алфа

Този първи вариант, установен още през октомври миналата година, стана известен по цял свят като "британският" - защото бе установен за пръв път в Кент, Обединеното кралство.

Британският вариант се разпространява по-бързо от базовия SARS-CoV-2 - 82% по-висока вирулентност.

В добавка при британският вариант има 52% по-висок шанс за хоспитализация и 59% по-висока смъртност.

Вариант Алфа сега е разпространен в над 120 държави, сред които и България.

Добрата новина е, че до този момент всички основни ваксини са се доказали ефективни срещу Алфа варианта - не по-малко от ефективността им срещу базовата версия на вируса. Прекаралите вируса са също толкова добре защитени в първите месеци след инфекцията.

Вариант Бета

Южноафриканският, или Бета вариант, установен през декември 2020 г., е особен - среща се по-често при млади хора без никакви здравни проблеми, и в сравнение с другите варианти води до по-тежко изкарване на вируса сред тази група от населението.

Първоначалните изследвания сочат, че той е с 52% по-заразен от базовия вариант. Все още няма данни за ръста на хоспитализации или смъртност.

Сериозната опасност от Бета варианта е във факта, че ваксините са по-малко ефективни срещу него, а естественият имунитет сред хора, прекарали базовата версия, не пази толкова добре. Ваксините на Pfizer, Moderna, Johnson&Johnsson и AstraZeneca до една предпазват по-малко. 

От Moderna съобщават, че едва един от шест ваксинирани е развил антитела срещу Бета варианта - и в момента работят върху нов вариант на ваксината си срещу него. Изследване на Южноафриканския университет Уитуотърсранд и Оксфорд сочи, че AstraZeneca дава "минимална" защита. 

Окуражаващо е, че този спад в защитата не е твърде голям при всички ваксини - при Johnsson&Johnsson ефективността спада от 72% до 64%. При Pfizer има спад на пълната неутрализация на болестта, но изследване от май сочи, че при ваксинираните няма нито един случай на Бета вариант, довел до тежки или перманентни симптоми.

Бета вариантът също вече е у нас - преди дни бе установен първи случай, но на временно пребиваващ в страната чужденец.

Вариант Гама

Бразилският, или Гама вариант, бе установен в първата седмица на тази година в Япония - при тестване на техни туристи, пътували до Бразилия по време на зимните празници. Първи проби обаче има още от ноември 2020 г.

Гама вариантът доведе до нов бум на инфекциите в Манаус, столица на щата Амазонас в страната. Той е и най-заразният вариант досега - със 161% по-вирулентен от базовия SARS-CoV-2. И 50% по-висока смъртност.

Друга лоша новина е, че защитата при естествено преминалите COVID-19 е намалена срещу Гама варианта.

Добрата новина е, че не се отчита сериозна загуба на ефективността на всички основни ваксини - те изглежда пазят срещу него също толкова добре, колкото и срещу оригинала.

Гама вариантът е налице в 62 държави, като най-много са случаите в Бразилия, САЩ, Канада. Все още няма установен случай у нас.

Вариант Делта

В момента считан за най-вероятен да предизвика следващия локдаун, т.нар. индийски вариант на коронавируса е установен в края на 2020 г.

Той е с 64% по-вирулентен от базовата версия, но води и до 85% повече хоспитализации. Дали е налице и по-висока смъртност за момента няма яснота.

Делта вариантът се изразява и с малко по-различни симптоми - най-често хората имат главоболие, течащ нос и болки в гърлото. Това може лесно да се сбърка със сезонен грип, за разлика от оригиналния SARS-CoV-2, който се отличаваше с по-оригинални симптоми.

Делта вариантът е налице в 74 държави, като повечето от заразените са във Великобритания. Той вече е и у нас, стана ясно от секвениране на проби от НЦЗПБ преди седмица.

Всички основни ваксини обаче продължават да са ефективни срещу Делта варианта. Според едно от последните изследвания във Великобритания от този месец, Pfizer и AstraZeneca защитават 96% и 92% срещу хоспитализация. По-ранни изследвания сочат за намалени нива на пълна неутрализация (т.е. въобще да няма зараза), но и те не са сериозни. А тези, които все пак се заразят, изкарват вируса много по-леко. Намалена е и защитата на хората, изкарали COVID-19.

Останалите варианти

Налице са още 8 варианта на SARS-CoV-2, чието развитие СЗО следи, но които не счита - засега - за сериозна заплаха.

Епсилон е установен в САЩ още през юни 2020 г. Той е с по-висока вирулентност - 20% над обичайния - и е налице основно в САЩ, но през тази година е изтикан от далеч по-заразния Алфа вариант.

Зета вариантът е установен в Рио Де Жанейро, но няма общо с Гама варианта.

Тета вариантът е открит на Филипините, но и за двата няма все още данни за по-висока вирулентност или резистентност към ваксините.

Йота и Капа вариантите обаче показват намалена ефективност на ваксините. Първият е открит първоначално в Ню Йорк през ноември 2020 г., но сега е налице в 48 американски щата и още 18 други държави. Вторият е мутация на "индийския" вариант и в момента над половината нови случаи в Индия са именно от него. 

В Нигерия в края на 2020 г. бе установен и Ета вариант, който също води до намалена ефективност на ваксините и естествения имунитет, но засега няма достатъчно данни за него, и макар да е налице в много европейски държави, видно не се разпространява така, както по-вирулентните си събратя.