Подробна информация по електронен път за всеки приет или изписа пациент ще подават лечебните заведения, подписали договор с Националната здравноосигурителна каса. От началото на следващата година всички болници трябва да прилагат Регистрационна система за хоспитализация и дехоспитализация на болни, чрез която информацията ще постъпва директно в централата на здравната каса, за да се елиминират най-честите „измами” в болниците.

Самата регистрация ще се извършва чрез лична карта, паспорт или друг документ за самоличност (включително разрешение за постоянно пребиваване на чужденци и граждани на Европейския съюз, както и временни удостоверения от МВР при загуба на личен документ). Тяхната валидност ще се проверява от специален четец и ще се удостоверява от електронния подпис на съответната болница. По този начин ще се гарантира сигурността на здравноосигурените граждани. Информацията за лицата без лични документи и тези с временни удостоверения ще се въвежда ръчно. А ако в момента на приемането не могат да предоставят лична карта, това се регистрира в системата, като в последствие се посочва датата, на която документът е бил предоставен. Тази възможност е предвидена за спешните случаи, при които често се случва хората да постъпват без лични документи.   

С нововъведението здравната каса прави първи стъпки в електронното здравеопазване, а конкретната цел е да контролира дейността на договорните си партньори. Благодарение на системата веднага ще става ясно дали един пациент се води приет в две болници едновременно и дали лечебните заведения не регистрират хората фиктивно, за да отчитат неизвършена дейност. По този начин касата се надява да пресече порочното източване на средства от бюджета си.

Системата е разработена по поръчка на НЗОК и вече е изпробвана успешно в седем лечебни заведения. Това са многопрофилните болници в Харманли и Кърджали, „Сити Клиник Кардиологичен Център“ в София, „Токуда Болница София”, “Ресбиомед“ и специализираната болница за сърдечно съдови заболявания „Св.Екатерина”. За два месеца в тях са били приети над 3000 души, 2300 от които са били изписани.