“Ние абсолютно спокойно можем да си поставим за цел в рамките на 4-5 години да достигнем средноевропейски нива на доходи. Да, това е амбициозно, но и вие сте амбициозни и ние заедно трябва да сме такива. Може да се случи, просто трябва основния приоритет на управлението да спре да бъде корупцията.”

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов по време на среща със студенти във Варна.

“Вие сте бъдещето и работните места на бъдещето ще ги намерите, но въпросът е къде ще се срещнете с тях. Тук или някъде в чужбина, обърна се Иванов към студентите - Ние имаме амбицията да станем следващата Прибалтика. Абсолютно спокойно може да искаме да надминем тези балтийски страни. Ние трябва да сме амбициозни за страната си. Тя може, вие можете, просто трябва никой да не ви пречи.”

По думите му България има потенциал да привлича големи инвеститори, защото и хората в страната имат капацитет, но бизнесът се нуждае от сигурност, т.е. от добро държавно управление. Той цитира анализи, според които в България на година заради корупция “изтичат” 10 млрд. лв. и посочи връзката между съдебната система и темата за корупцията и доходите.

“Ако България си оправи правовата система, може да бъде едно наистина доста богато и обещаващо място. Това е нашата проста амбиция и връзката е пряка. Не я правя аз. Правят я инвеститори, хора, които представляват компании. (...) Трябва да започнем да изграждаме една законова среда от институции и норми, които да не им пречат, а да им помагат”, каза съпредседателят на “Демократична България”.

Според Христо Иванов България има потенциал да привлича големи инвеститори, защото и хората в страната имат капацитет, но бизнесът се нуждае от сигурност, т.е. от добро държавно управление. Той изтъкна, че България трябва да възприеме и да се възползва от технологичната революция, която е на ход в световен мащаб. Това минава през иновативни бизнеси, през условия за стартъпи, за да може компаниите да имат достъп до финансиране, до условия за бързо стартиране на такъв бизнес, до среда, в която да може да го развива.

“Едно нещо, което имаме за цел, е електронното управление. Ако имам вълшебна пръчица и трябва да избера едно нещо, което бих направил, то няма да е съдебната реформа. То ще е електронното управление. Това означава не просто да дадем компютри на тези хора, които стоят зад гише и овикват всеки, който се появи там, това означава да сменим логиката на административните процеси. По наши изчисления в рамките на 3 години ние можем да намалим със 70% бремето за бизнеса и за гражданите. 70% по-малко мотане, неизвестност, губене на време”, заяви Христо Иванов.

Той напомни, че доскорошното управление на България е похарчило 2 млрд. лв. за електронно управление и него го няма, а средствата определи като “малката видима част от огромната загуба, която търпим”.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ