Поредно уволнение на ръководители на държавни компания. Днес министърът на транспорта Георги Тодоров е освободил от длъжност Григори Григоров, председател на Съвета на директорите и Никола Василев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

Мотивите са свързани с влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г. От началото на годината са реализирани 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози, а силно влошеното състояние на подвижния състав и лоша организация при товарните превози, са довели до отлив на товародателите, пише в съобщението на транспортното министерство. 

Според Георги Тодоров в „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД от години изпитва липса на изправен подвижен състав, като в същото време са забавени изпълненията на ремонтните програми на мотрисни влакове и модернизацията на локомотиви.

"Също така изготвената поръчка за доставката на 15 електрически локомотива Siemens “Smаrtron” е в отклонение на европейските изисквания за оперативна съвместимост и националния план за внедряване на системата за управление на влаковото движение (ERTMS)."

Оказва се още, че резултатите от две проверки, назначени два одита за две проведени процедури по реда на ЗОП от "БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД, са показали явни нередности и административни нарушения. 

"Проверките на цялостната документацията също така отчитат наличие на неверни информации и необосновани действия за провеждане на открити процедури, което се отнася до целесъобразността и прозрачността на проведените поръчки", мотивират се още от ресорното ведомство. 

Оттам пишат още и че един от факторите, които допринасят за известното на всички некомфортно пътуване с българските влакове е... занижената хигиена. БДЖ не спазвала минималните изисквания за качество, спрямо съответния европейски регламент. 

Проблемите са отчетени и в „БДЖ - Товарни превози“ ЕООД, където е регистрирана загуба на основни товародарители, непогасени задължения към Националната компания „Железопътна инфраструктура“ за инфраструктурни такси и електрическа енергия, както и неизпълнение на ремонтни програми.

Междувременно сайтът "Офнюз" съобщи, че единият от уволнените директор Никола Василев е решил да последва примера на директорите на ББР, на "Автомагистрали" и на Александровска болница и ще откаже да напусне поста си. Източници на изданието твърдят, че от седмица той опитвал да се спаси - писал писма и обяснения, но така и не постигнал нищо. 

В момента, в който разбрал за уволнението си, той събрал адвокатски екип и шефовете на отдели в БДЖ пред които заявил, че е неправомерно уволен, че няма да напусне и че от утре ще идва само да пие коктейли и няма да разписва нищо.