Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) е влязла на проверка в Българския енергиен холдинг. Това съобщи преди малко БНТ, позовавайки се на свои източници. 

Информацията обаче не е потвърдена от агенцията, но и не е отречена, твърди националната телевизия. 

Според източниците на медията, проверката е свързана с проектите за газова връзка между България и Гърция, както и с проекта "Балкански поток". 

В същото време БНР пък съобщи, че проверката е започнала още през миналата седмица.

Пред Нова тв изпълнителният директор на дружеството Валентин Николов казва, че става въпрос за рутинни проверки от страна на агенцията, както и за проверка по сигнал. Този сигнал, по думите на Николов, не засягал работата на Българския енергиен холдинг.

По информация на Нова тв става дума за подадения сигнал до служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с изграждането на газовата връзка с Гърция, по който от силовото министерство образува проверка преди седмица. 

Припомняме, че служебният министър на енергетиката Андрей Живков обяви преди време, че секторът е пред финансов колапс, заради огромните дългове на компаниите в системата на БЕХ - общо за над 2,5 млрд. лв. Малко по-късно стана ясно и че липсва т.нар. пътна карта за развитие на газопреносната мрежа на страната ни (тоест и за строителството на т.нар. "Балкански поток", който всъщност е втора тръба на "Турски поток", подписана от Теменужка Петкова като енергиен министър и "Газпром"). Въпростният меморандум не може да бъда намерен никъде из министерството, обясни Живков. 

Пътната карта е важна, защото би трябвало да покаже какво са се разбрали двете страни по отношение на развититето на българската газопреносна мрежа (самият проект за втората тръба на "Турски поток" през България по документи се води разширяване на газопреностната система на "Булгартрансгаз" - б.р.)  Разбра се обаче, че въпросният документ, подписан през 2017 г. от Теменужка Петкова и шефа на руския газов гигант Алексей Милер в Санкт Петербург, е неоткриваем засега. В документите, проверени до момента, се открива само такъв, в който въпросната "пътна карта" се цитира. Самия меморандум министърът още не го е виждал.

Газовата връзка с Гърция пък е проект на 12 години, който все още не може да бъде реализиран (за разлика от "Балкански поток", който бе построен за година и половина).