Министерството на здравеопазването пробва и нов подход за убеждаване в опасността от COVID-19 и съответно в необходимостта от ваксинация. Този метод за представяне на предимствата на имунизацията е по-непряк, но може да се окаже по-въздействащ. На страницата си във фейсбук от ведомството припомниха резултатите от изследване, посветено на начина, по който коронавирусът влияя (силно негативно) върху мъжката репродуктивна система. Проучването е публикувано в края на октомври м. г. в специализираното медицинско издание The Lancet. То е извършено с цел да се определи влиянието на инфектирането със SARS-CoV-2 върху фертилитета на мъжете.

 Нарушение на сперматогенезата се наблюдава при пациенти с COVID-19, което може да бъде частично обяснено с повишен имунен отговор в тестисите. Вирусът SARS-CoV-2 достига до мъжките полови жлези и оказва влияние и върху тях . Това сочат изводите на проучването, припомнят от здравното министерство.

Според цитирани в медицинското издание изводи се наблюдава значително въздействие на вируса на SARS-CoV-2 върху репродуктивната функция на мъжете, включващо нарушена сперматогенеза и понижен брой сперматозоиди, възпалителни процеси на половата система, факти говорещи за вероятност от функционално увреждане на половата система вследствие на бурен имунен отговор.  В изследването са цитирани данни за изтъняване и на семенните каналчета.

Нарушение на сперматогенезата се наблюдава при пациенти с COVID-19, което може да бъде обяснено частично като резултат от повишен имунен отговор в тестисите. Освен това при някои мъже, прекарали COVID-19, се наблюдава състояние на автоимунен орхит. Необходими са по-нататъшни изследвания за проучване на обратимостта на функционалното дисфункция и разработването на лечение, се отбелязва в изводите от изследването.

Репродуктивната система при мъжете е уязвима при вирусни инфекции и по време на предишни вълни на вирусни инфекции са отбелязвани различни видове въздействие върху репродуктивните функции на мъжете, напомнят авторите на изследването.

Повишен брой апоптотични клетки  (апоптозата е процес на програмирана клетъчна смърт - бел. ред) са наблюдавани в тестисите на пациенти с COVID-19 в сравнение с мъже на същата възраст, които не са прекарали коронавирусна инфекция. В сравнение с контролната група, тяхното средното съотношение е 2,95 пъти.

Още от избухването на пандемията на COVID-19 са проведени няколко проучвания с основна цел изучаването на механизма на протичането на заболяването, определящи терапевтичния подход и стратегии за ограничаване на разпространението на болестта. От първостепенно значение е да се определят количествено възможните неблагоприятни ефекти, включително и върху мъжката репродуктивна система, което остава от съществено значение за клиницистите. Няколко съществуващи фактора оказват отрицателно въздействие върху фертилитета при мъжете, което се доказва чрез рязко понижаване на броя и качеството на сперматозоидите.

Констатациите в проучването показват, че мъжката репродуктивна система може да бъде уязвима при COVID-19, заключават от здравното министерство.