България не може да остане по средата на казуса със санкциите „Магнитски“ и трябва да доведе разследването докрай. А това включва и установяване на хората, които са взимали подкупи, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България“ пред БНТ.

„Какво ни говори ситуацията със санкциите по закона „Магнитски“? Ако имахме главен прокурор, който си върши работата, нямаше да сме в такава ситуация. Трябва да разполагаме с механизъм, който да прави възможно търсенето на отговорност от главния прокурор“, заяви тя в предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

„Това поставя въпрос на масата, който не може да бъде заобиколен. Прокуратурата няма никакво оправдание да си затваря очите. Трябва да разследва, да приложи закона и да приведе хората под отговорност. Но не само посочените от САЩ, а и другата страна. Когато има подкупващ, има някой който е взел подкуп. Не можем да останем на средата. Трябва да се разследват всички“, каза Йорданова, която е юрист и кандидат за депутат от столичния 23-ти МИР.

Надежда Йорданова сподели, че ще се търси консенсус с останалите партии на протеста за постигане на по-добра отчетност на главния прокурор.

„Ние настояваме за главен прокурор, който да разследва всички и който да създаде условия да бъдат разследвани всички, а не само политически неудобните или тези, при които най-лесно се установява виновността. Не може да има ситуация министър-председателят да присъства в записи със съмнително съдържание, да виждаме снимките с пачките и кюлчета, самият министър-председател да казва, че мисли, че знае кой е правил записите, и да няма разследване“, добави тя.

Надежда Йорданова определи лансираното от „Има такъв народ“ предложение за пряк избор на главния прокурор като един от възможните подходи, но не предпочитания.

„Не споделяме, че е най-доброто решение. Но сме обединени около необходимостта от един по-отчетен главен прокурор. Имаме консенсус и за специализираните съдилища, както консенсус за законодателни инициативи, които да отприщят предприемаческия дух на българите“, добави тя.

Надежда Йорданова смята, че вече има условия изборният ден да премине спокойно.

Все пак, според нея, остават няколко въпроса, които изискват по-голямо внимание от ЦИК и политическите партии.

„Трябва да се наблегне за по-добра разяснителна кампания и хората да знаят, че се гласува лесно и бързо. „Демократична България“ чрез инициативата „Ти броиш“ разработи софтуер, който симулира машинното гласуване. Хората са много позитивно настроени, гласуват за секунди. Те се изненадват колко е лесно и сигурно“, каза тя.

„Всяко усилие в образоването на гражданите как се гласува с машини си струва и не може да бъде пренебрегвано. ЦИК е длъжник в това отношение. Тя може да бъде по-активна“, добави Йорданова.

Тя препотвърди намерението на „Демократична България“ да работи за промяната на България без участието на партиите на статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП във властта.

„Ние се явяваме с ясната заявка, че сме готови да споделим отговорността за управлението на страната. Борим се колкото може повече гласоподаватели да ни подкрепят, за да реализираме тези идеи. Говорим с тях за бъдещето как България да бъде по-свободна, със законност и модернизация. Хората трябва да бъдат спокойни, че ще работят за своето благоденствие, а не да се грижат на държавата да ѝ е лесно“, добави тя.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ