Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Татяна Дончева обсъди програмата на „Изправи се! Мутри вън!“ с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация на среща в столицата вчера. 

„Години наред страната ни само формално има Министерство на туризма. То се ръководи от странни хора без необходимите познания, вместо  там да са експерти, които да предвидят проблемите и да предлагат навременни мерки за тяхното решаване“, изтъкна водачът на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ във Варна Татяна Дончева. 

Според нея от ключово значение е да се търсят възможности за удължаване на летния туристически сезон, като се включат месеците април, май, септември и октомври.  Държавата трябва да субсидира разходите за самолетни седалки на чартиращите компании, като финансирането да се осъществява при изпълнени от туроператорите ангажименти за брой чуждестранни туристи, доведени в страната ни. 

 „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепя идеята за намаляване на таксите за летищата за тези месеци, като е необходимо да се въведат и специални програми за създаване на кадри за туризма, като за целта е необходимо да бъдат въведени промени в учебните програми в училищата, както и да се разреши наемане на младежи, навършили 16 години.

Татяна Дончева застана зад идеята за възстановяване на правото на обезщетение за безработица за сезонно наетия персонал, както и за въвеждане на почасово заплащане. Необходими са и специални мерки за реклама и охрана на курортните комплекси. Сред идеите, които Татяна Дончева лансира още е чрез концесионните договори за плажовете да се регулират цените на пакетните услуги за туристите.

„Изправи се! Мутри вън!“ застават зад искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация да се променят условията за по-лесно влизане в страната на ваксинирани туристи, както и за изграждане на центрове за бързи антигенни тестове на летищата и в големите курортни центрове.  От асоциацията искат още да се запази мярката 60 на 40, като се прецизира обстоятелството, че приходите в туризма не се получават регулярно. 

Двете страни се обединиха и около идеята, че трябва да се направят стъпки за отсрочване или опрощаване на данък сгради и такса смет в месеците, в които хотелите не са работили. 

Представителите на БХРА очертаха проблем с кредитирането на туроператорите, тъй като банките ги считат за особено рискови. За разлика от хотелиерите, които могат да гарантират заемите с активите на хотелите си, то туроператорите нямат такава възможност. 

От бранша настояха пред Татяна Дончева да се търсят механизми за отсрочване на плащанията по кредитите за срок от 2-3 години, като през това време се плащат само лихви. И двете страни се съгласиха, че е необходимо е да се създаде гаранционен фонд за покриване на задълженията на туроператорите към туристите от несъстояли се пътувания по време на пандемията. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.