БНТ и БНР бойкотираха днешната комисия по култура и медии в парламента, на която се разглежда бюджета им за следващата година.

Така те изразиха недоволството си от вчерашното изказване на председателя на комисията Славчо Бинев, който намекна, че медиите на бюджетна издръжка са излишни и радиото и телевизията го нападат от страх, че ще им изпрати финансови ревизьори.

"Хората, които се противопоставят на моето назначение, ги е страх от ревизиите, които ще направя. Аз съм против бюджетните медии, където трябва и да се направят проверки. Това е моят талант - бързо намирам проблема", заяви Бинев.

В отговор днес от националните телевизия и радио разпространиха съвместна декларация, обясняваща защо няма да участват в обсъжданията на медийната комисия. Ето какво гласи тя:


ДЕКЛАРАЦИЯ 

на Българската национална телевизия и Българското национално радио

Ръководствата на Българската национална телевизия и Българското национално радио дълбоко уважават Народното събрание, както и всяка институция в Република България.

Но точно затова ние не можем да участваме в заседанието на Парламентарната комисия по културата и медиите. Не е възможно да има обективен диалог за бюджета на БНТ и БНР в ситуация, в която председателят на Комисията води преднамерена кампания срещу обществените медии с подвеждащи обвинения. Сблъскваме се с пълна неинформираност и целенасочено разпространяване на манипулативни внушения. БНТ и БНР са обект на редовни финансови проверки и опитът да се представи нашата принципна позиция като страх от някаква ревизия само потвърждава опасенията от реваншизъм и намеса в работата на независимите обществени медии. В знак на недоверие към възможността на председателя на Комисията да осигури обективно обсъждане, ние няма да присъстваме на днешната среща.

Бюджетите на обществените телевизия и радио са изключително важна тема, която трябва да се обсъди в обстановка, в която тежест ще имат реалните аргументи и факти. Защото същественият разговор е какви са последствията за обществото от намаляващия бюджет на БНТ и БНР в последните години, предвид ангажиментите им, съгласно Закона за радиото и телевизията.

Разчитаме на професионален и компетентен диалог, който всяка от страните ще води с отговорност и обективност.

БНТ и БНР