„Лицето Борис Михайлов – разследвано, арестувано и съдено за данъчни измами, същият Борис Михайлов ли е, който на 10 юни т.г. е назначен за директор на Държавен фонд „Земеделие“?“

Този въпрос зададе днес зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Двамата с разследващия кандидат-депутат от ГЕРБ Тома Биков обявиха данни, според които през 2008 г. срещу Борис Давидов Михайлов е внесен обвинителен акт за документна данъчна измама. 

„Обвинителният акт е срещу него и още шест човека. Обвинението е за участие в организирана престъпна група, действала в периода 2001-2004 година. Лице със същите имена е било задържано в ОПГ, източила 15 млн. ДДС през 2004 г. Въпросното лице е било задържано в качеството му на директор на данъчното управление в столичния район „Овча купел“, каза Биков.

И припомни, че разследващите установяват тогава, че престъпната група, в която участва човек със същите имена, е плащала на лица да регистрират фирми с фиктивна дейност на тяхно име. След това новите еднолични дружества са издавали фалшиви фактури за фиктивно извършени сделки по внос на стоки от различен характер.

„Така фирмите са напомпвали начисления ДДС от фиктивни сделки, след което са подавали молби за възстановяване на данъка от държавата. За да улесни схемата с ДДС-то, групата е вербувала данъчни служители, които са издавали неверни документи. Тогава разследващите полицаи установяват, че дружествата са кухи фирми с несъществуващи адреси, след което по класическа вече схема фирмите са били прехвърлени на лица с нисък социален статус“, добави Биков. 

Тази схема напомня ли ви на едно друго наше разследване около настоящия шеф на НАП – многоуважаемият спец Румен Спецов, питат още от ГЕРБ.

Борис Михайлов, директор на ДФЗ.

На сайта на Държавен фонд „Земеделие“ Михайлов е представен като човек със стаж в сферата на Министерството на финансите като ревизор. Бил е управител на консултантска фирма в областта на финансите. Освен това е адвокат по данъчно право. Завършил е курсове по приватизационни фондове и валутни борси.

Публикации от 2004 г. потвърждават обявената от ГЕРБ информация днес. В материал на бТВ например се уточнява, че съдът е оставил в ареста мъж с името Борис Михайлов – началник на отдел „Ревизии“ в данъчна служба „Овча купел“, заради открит тефтер, в който е записвал сумите, които е получавал от „мозъка“ на измамата Пламен Калчев за източването на ДДС. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ