2014 г. е все още в началото си, а пазарът на сделки за покупка на фирми в България вече е доста активен. В четвъртък стана ясно, че веригата хранителни магазини "Пикадили" и хипермаркетите "Практикер" минават в български ръце. Цените на сделките не са огласени.

Още една сериозна продажба е на път да се осъществи - руската банка Внештерговбанк продава дела си от почти 80% в "Булгартабак холдинг" на дубайското дружество TGI Middle Est FZE. И там цената също не е известна.

През последните години продажбите на български компании показват стабилен темп на растеж. През 2013 г. стойността на сделките за покупки и обединения на фирми в България е нараснала с 20%, достигайки 1,489 млн. евро, показва третото издание на доклада Emerging Europe: M&A Report, изготвен съвместно от консултантската компания CMS Cameron McKenna и информационната мрежа DealWatch, с който Клуб Z разполага.

За сравнение, през 2012 г. обемът на сключените сделки се увеличи с 3% до 1,204 млрд. евро. През 2010 г. показателят е бил на стойност от 742 млн. евро.

В доклада се разглеждат само сделки, чиято стойност надвишава 1 млн. евро. 

"През 2013 г. повечето продавачи бяха чужди инвеститори, които напуснаха страната главно заради ниската възвръщаемост на инвестициите през последните години или за да се опитат да финансират други операции с придобитите от сделките пари. През 2014 г. тенденцията чужди инвеститори да напускат периферни пазари като България вероятно ще продължи. За сметка на това се завръща интересът на финансовите инвеститори", пише в доклада.

И все пак при най-голямата сделка за 2013 г. на нашия пазар отново влезе чужд инвеститор. Става дума за продажбата на "Глобул" от гръцкия телеком ОТЕ на норвежкия телеком Telenor, който плати 717 млн. евро.

Делът на сливанията и придобиванията в Развиваща се Европа се е понижил през 2013 г., като е достигнал 112 млрд. евро при 138 млрд. евро за 2012 г, показва още докладът. Регионът включва 15 държави от Централна и Източна Европа - Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна.

Общият размер на сделките на стойност над 1 млн. евро е намалял с 2% до 2555 броя. Преедпочитаният сектор са услугите - със 484 сделки, които са 19% от общия брой.

Най-голямата трансакция в региона за последната година е продажбата на дял от 30% в руската строителна компания "Стройгазконсултинг" за 3,5 млрд. евро.