Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една от осемте компании с най-големи кредити в Българската банка за развитие е решила да върне предсрочно 40 млн. лв. от своя дълг. Това съобщи преди малко икономическият министър Кирил Петков, който заедно с министъра на финансите Асен Василев представи новата програма за помощ на бизнеса. 

Петков заяви, че решението на компанията е еднолично. Няма как да бъде и по друг начин, защото засега не е ясно да има причина, поради която кредитите да станат предварително изискуеми. Припомняме, че осем компании са получили почти милиард лева кредити от ББР, при това - големи компании. Сред тях се откриват такива, които публично се свързват с Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка, но и такива, които са официална собственост на едри бизнесмени като Кирил Домусчиев и Георги Гергов. 

Петков обаче не съобщи коя е компанията. По думите му обаче, тези пари могат да се ползват, за да финансират "40 малки компании, а защо не и 400". 

По-рано през деня пък Петков представи новият управленски екип в банката. След дълга сага по назначаването им, ББР вече има два нови членове на Надзора. Предишните членове, които блокираха работата на министъра - Велина Бурска и Митко Симеонов, засега остават на постовете си, защото обжалват решението за освобождаването си. Именно затова са назначение още два Надзорници, така че те вече са пет и така Петков има мнозинството от 3 гласа на своя страна.  В Надзорния съвет са включени Валентин Михов и Васил Щонов, а новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

Иначе - днес стана ясно, че ресорното ведомство вече е подписало подписало договор с няколко търговски банки и вече малкият и среден бизнес може да кандидатства за кредити за възстановяване без обезпечаване. Става дума за обявената преди седмици програма за гарантирано дългово финансиране, чиято стойност е общо за 2,5 млрд. лв. 

За тези кредити могат да кандидатстват фирми, които работят поне от 3 години. Кредитът е до 7 години, а първите 12 месеца може да бъде поискан гратисен период.

Нарочният фонд, който ще гарантира дълговете на българския бизнес, ще участва с 80% гаранция, останалите 20% са рискът на банката. 

 

Ключови думи

Коментари

Умен е Харварда!

Продаде си фирмата с 6 млн оборот за 4500 лв. Все едно да имате портфейл с 1000 лв вътре и да го продадете на случаен човек за 50 ст!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.