Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща днес солидарност с България в спора с Русия по проекта за газопровод "Южен поток" както и механизмът за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи на страната ни да свърши в идните пет години.

„Европейското семейство подкрепя България да намери решения в настоящите геополитически предизвикателства“, каза Юнкер пред журналисти след среща с министър-председателя Бойко Борисов, в която участва заместник-председателката на Комисията Кристалина Георгиева. „Ние сме тук, за да помагаме на българските членове на нашето семейство“.

 „Енергийните въпроси са обща грижа за всички европейци.  България не е сама и Комисията и Европейският съюз не са наблюдатели, ние сме с България в тези трудни времена. Ние искаме енергията да тече към България и към цяла Европа, и няма да приемем изнудване по енергийни въпроси“, каза още Юнкер„България не е малка страна. Тя е велика нация и има цяла Европа зад себе си“.

Той заяви, че Комисията ще направи необходимото замразените европейски пари да потекат пак към страната ни и че България е готова за членство в европейската зона без граничен контрол известна като Шенген. Юнкер отрече Комисията да възнамерява да раздели България и Румъния в наблюдението.

"Този механизъм ще приключи през моя мандат", отговори той на въпрос на "Клуб Z".

Георгиева съобщи, че Комисията освобождава прекъснатите плащания за България по Оперативна програма "Регионално развитие".

Юнкер каза, че енергийните връзки на България към съседите й ще бъдат част от петгодишния инвестиционен пакет от 315 милиарда евро за възстановяване на растежа и заетостта в ЕС, който Комисията се готви да започне през юни догодина.

„Ще се отнася до „Южен поток“, Европейският съюз и България работят заедно, за да решат нерешените въпроси“, каза преседателят. „Тези нерешени въпроси не са непреодолими, ние трява да направим това, което е най-добро за България и Европа...“Южен поток“ може да бъде построен.Условията са ясни...Топката е в полето на Русия. Ние сме готови“.

Малко преди това руският министър на енергетиката Алекснадр Новак съобщи, че проектът „Южен поток“ окончателно спрян.

„Механизмът за проверка, който действа, ще бъде преразгледан през мандата на тази Комисия“, каза Юнкер, припомняйки, че това той обеща по време на кампанията си за европейските избори у нас. „И втора бележка: България е готова да се присъедини към Шенгенската зона...Ще направя всичко, така че България да стане възможно най-бързо членка на Шенгенската зона“.

„Обичам дълбоко тази страна, правих там кампания, с министър-председателя ме свързат приятелски братски връзки“, сподели Юнкер. „Ще направя така, че България да намери пак изцяло мястото си, което заслужава в Европа“.

„България беше посочена единствена като проблем в „Южен поток, което аз считам, че е несправедливо, защото Европейската комисия преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на “Южен поток“, каза Борисов. „Освен това предварителните дейности, които касаят даването на разрешителни не са спрени“.

Той припомни, че на 9 декември е насрочена среща в Брюксел между ЕС и Русия по повод проекта.

„Мисля, че това изказване от Анкара беше доста преднамерено“, заяви той по адрес на съобщението на руския президент Владимир Путин на 1 декември, че страната му прекратява „Южен поток“. „Ние сме за „Южен поток“ да се строи, спазвайки европейските правила“.

Премиерът изрази надежда, че страните от Шенгенската зона няма да обвържат допускането на България в нея с докладите от механизма за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи.

„Аз искам да поздравя господин Борисовq за това че съумя в трудни условия да сформира правителство и веднага да го ориентира към това да може европейското финансиране да тече в българската икономика“, каза Георгиева.

На срещата тримата са обсъдили как България да не загуби пари от изтеклия програмен период (2007-2013 година), които могат да се усвояват до края на 2015 година.

„По спрените програми всички пречки се премахват, парите тръгват. По (Оперативна програма – б.а.) „Околна среда“ вече вървят, по“Регионално развитие“ тръгват към България“, каза Георгиева.

В новия програмен период в европейския бюджет за страната ни са на разположение 32 милиарда лева. Тя каза, че България трябва „да е между първите на опашката“, когато инвестиционният план за Европа стане реалност.