Министърът на културата Вежди Рашидов реши по своебразен начин да изрази съпричастност с протестите срещу назначаването на Слави Бинев за шеф на Комисията по култура и медии на НС.

Екипът на Министерството на културата няма да отиде на заседанието на Комисията по културата и медиите в Народното събрание  за разглеждането на бюджета в знак на солидарност с недоволството на гилдията срещу избора на Слави Бинев за неин председател, съобщиха от ведомството на Рашидов.

"Министър Вежди Рашидов неколкократно заяви, че не би си позволил да коментира решения на върховния законодателен орган - българския парламент, но е длъжен и реално защитава интересите на българските творци", обясниха от министерството.

В реакцията си към Бинев министър Рашидов пропуска някои дребни факти. Първият протест на дейци на културата беше организиран срещу него още преди той официално да бъде избран за член на новия кабинет "Борисов". Когато режисьорът Александър Морфов обяви, че напуска Народния театър "Иван Вазов", той обясни ясно, че протестното му действие е насочена към Слави Бинев, но и към Вежди Рашидов, към премиера Бойко Борисов и към управляващата класа, която неглижира културата.  

В петък "Ранобудните студенти" ще протестират с искане за оставките и на Рашидов, и на Бинев.