Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Деца на възраст над 12 години могат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус с препарата на Pfizer/BioNTech в България и тази възможност съществува от 3 юни т.г. Това съобщиха днес от Министерството на здравеопазването заради множество запитвания по темата, отправени към ведомството. 

Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляр за информирано съгласие.

В кратката продуктова характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech тази възможност е описана, припомнят от министерството. 

Европейската комисия разреши още на 31 май използването на ваксината на този производител при деца на възраст от 12 до 15 години. И всички държави членки на ЕС могат да решат да разширят обхвата на ваксинационните си програми като включат тази група граждани. Още тогава здравните власти в България обясниха, че щом Европейската агенция по лекарствата промени кратката характеристика на продукта, и България ше даде възможност за имунизации на деца над 12 години.

"Очаквам, че в късното лято или есента ще се промени и да могат да се правят имунизации на деца между 6 и 12 г.", каза тогава главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той обаче посочи, че имунизирането на децата не е приоритет.  Проф. Мира Кожухарова, епидемиолог и съветник на здравния министър в служебния кабинет Стойчо Кацаров, също обясни, че би препоръчала ваксинацията при деца, които имат хронични заболявания и при които протичането на COVID-19 може да е усложнено от тези болести.

"На първо време да се промени формално и кратката характеристика, всяка държава трябва да обсъди и да вземе решение. Обмисляйки този въпрос, вероятно бих препоръчала ваксинацията на деца, които имат хронични заболявания. Това не е приоритетна тема. Процентът на положителните (за коронавирус) деца е около 3 процента", каза тя тогава пред Нова тв.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) вече започна оценка на молбата за разширяване на използването и на ваксината на „Moderna" при деца от 12 до 17-годишна възраст, като резултатът се очаква през юли. В момента тя се използва от пациенти от 18 години нагоре.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.