Смятан за един от най-значимите съвременни хореографи в световен мащаб, Димитрис Папайоану определя себе си преди всичко като художник.

Димитрис Папайоану

Неговият бял лист е сцената, а върху нея той твори като манипулира пространството с помощта на човешкото тяло и създава движещи се живи картини. След феноменалния успех, който гръцкият артист постига със спектаклите си Still Life, Since She и The Great Tamer, не е изненада, че новата му продукция беше очаквана с нетърпение в цял свят. 

Брилянтният художник на тялото

След близо две години пауза, Папайоану се завръща на голямата сцена с „Напречна ориентация“ (Transverse Orientation) - интензивно двучасово преживяване, в което осем зашеметяващи изпълнителя преобразяват реалността, докато преплитат визуални изкуства с мита и религията.

Момент от „Напречна ориентация“.

В новия си спектакъл Димитрис Папайоану поставя под въпрос смисъла на живота и засяга темата за метаморфозата чрез фигурата на Минотавъра, убит от Тезей, цар на Атина. Своеобразно пътешествие между античността и съвременността, постоянството и непостоянството, в търсене на светлината, „Напречна ориентация“ (Transverse Orientation) е разказ за за човечеството, разкъсано от противоположности и дезориентирано от напречни пътеки. 

Част от новия спектакъл на Димитрис Папайоану.

Световната премиера на спектакъла се състоя в началото на юни като част от Биеналето на танца в Лион, а след това беше представен и в рамките на фестивала Tanec/Прага, а ето и малка част от отзивите на критиката:

„Без съмнение Папайоану е един от четиримата най-значими хореографи в света.” Arienne Bavelier, Le Figaro, 07/06/2021

„Transverse Orientation е акт на художествена магия, създаден пред очите ни от изключително прецизните изпълнители.” Roslyn Sulcas, The New York Times, 8 June 2021

„Димитрис Папайоану хваща бика за рогата. (...) Transverse Orientation е бижу на изобретателността и красотата.” Al. M., Le Progress, 3 юни 2021 г.

Българската публика ще има възможността да стане част от преживяването „Напречна ориентация“ (Transverse Orientation) на 9, 10, 11 и 12 октомври в рамките на фестивала One Dance Week в Пловдив. Допълнителна информация за програмата следете на www.onedanceweek.com.