Проектът „Бареков” от ден на ден става все по-разнообразен, а компанията, която събира бившият тв водещ около себе си е странна колекция от познати, но забравени политически фигури, популярни лица и т. нар. експерти.

 

Последно вече официално в петък минаха и преговорите с „Гергьовден” с почетен председател Любен Дилов-син. Дилов освен като водещ по Тв7 се изявява като сценарист, хуморист, гмуркач, разностранно развит таланат, непринудено забавна личност с определен политико-бизнес нюх. Той вероятно трябва да придаде светски блясък, даже неангажиращ интелектуализъм на начинанието.

 

Най-първи пристана на новия политик един стар (в смисъл на добре познат) политик вечният националист Красимир Каракачанов, който много оскуча от дългото стоене извън парламента. За да си уплътнява времето му останаха само тв студията, в който е охотен участник по македонски, ромски и др. вечноактуални въпроси. 

 

Както във всяко подобно обединение, в което има малко популизъм, малко национализъм и много политическо инженерство, не може да се мине без нещо земеделско (Напомняме, че и АБВ-то на Първанов още в зародиш много държеше на своя син земеделец – Борислав Китов).

 

В случая това е Земеделският народен съюз на Румен Йончев, доскорошен партньор на БСП в парламентарната група на „Коалиция за България”, а вече съвсем официален съдружник на Бареков. През седмицата Йончев напусна „Коалиция за България” и така се оказа сериозен коз на новия политик.

 

„България без цензура” се сдоби даже с неформална група в парламента с трима депутати – Йончев и двама от ГЕРБ. Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов и Светлин Танчев побързаха да се представят като експерти, които ще помагат със знанията си на партията, а не като нейни членове.

 

Тройката в НС даде повод на Бареков да се похвали, че държи кворума в парламента, което е вярно само формално, защото винаги има отсъстващи депутати и за да се подплатят 121 присъстващи трябват повече от трима независими (например няколко от „Атака”).

 

Бившият тв водещ все още не е решил точно в коя роля ще се прояви с новопридобитото си парламентарно влияние – на златен пръст или на патерица на управляващите (по думите на Бойко Борисов). Групата независими на Бареков е много вероятно да продължи да набъбва, защото той притежава неустоим чар, заключен в три елемента (медийна сила, финансов гръб и изкуствен интелект или политически инженери).

 

Вторият в партията, зам.-председател и бъдещ вътрешен министър Росен Петров се врече демонстративно пред мощна тв аудитория в любов към Бареков. Водещият тогава на „Нека говорят” каза „да” на новия политик, по-късно даже засне и видео, в което целува брошурата на „България без цензура” с лика на Бареков. 

 

Бареков-Петров се оформят като новата актуална двойка в политическия живот, след като Борисов-Цветанов очевидно вече са във фактическа, макар и необявена раздяла. 

 

Припомняме, че дълги години Росен Петров беше дясната ръка и довереник на Слави Трифонов. Сега той прехвърля верността си към друг висок водещ Бареков. Някои даже побързаха да нарекат възпитаникът на НГДЕК и на школата в Симеоново Санчо Панса на Бареков.

 

За разлика от Панса, който винаги се скътава, Петров е готов да влиза и в бой – той вече предизвика на физически сблъсък Бойко Борисов. Петров е и най-силният радетел на операция „Чисти ръце”.

 

Зам.-председател е и друг силов герой – активистът на СИЛА и познато лице от миналогодишните февруарски протести Ангел Славчев, известен още и с прякора си Ангел Че. 

 

В шарената компания попада и Калина Крумова, шефка на Евромайки. На нея е отредено да развива женската линия, не феминистична, с умерено-добронамерен патриархален уклон. Енергичната Крумова е тв водеща, бивша депутатка от „Атака”, която напусна Сидеров, стана независима, но даде субсидията си на ГЕРБ.

 

В миналия парламент Крумова се запомни най-вече със страстната си защита на проект за сурогатното майчинство, който видя живот само в доста тв студия. „Намерих партията, където припознавам интересите си”, обясни преди време Крумова как е станала част от „България без цензура”.

 

В групата са още познати, но позабравени политически фигури като Димитър Абаджиев, някога син депутат, после политически номад и дори Станислав Недков-Стъки по-известен като младия съпруг на депутатката от НДСВ, Новото време ЮлиянаДончева, сега водеща в тв7 .

 

За да бъде сплавта още по-многообразна в проекта участват и някои о. р. генерали Люцкан Люцканов е бивш шеф на Сухопътните войски, главен секретар на МВР при Богомил Бонев и създател на офицерския патриотичен съюз „Чест и достойнство”.

Сега генералът е радетел за връщането на задължителната казарма, като от „България без цензура” вадят изследвания, според които всеки втори иска това да се случи.

 

Позната фигура в Пловдив е друга генералска придобивка на Бареков. Заместник-председателят на общинския съвет в Пловдив ген. Димитър Цветков напусна ГЕРБ, за да припознае „България без цензура”, но пропусна да напусне и общинския съвет.

 

Бареков събира и неформални съюзници. Във вторник след среща с лидера на „Подкрепа” Константин Тренчев, новият политик обяви, че синдикатът дава подкрепата си за „България без цензура”. Според самия доктор Тренчев в партийната програма имало много интересни идеи в социалната област и двете организации щелида си сътрудничат на експертно ниво. В момента „Подкрепа” отказва да участва в тристранката на правителството, а Тренчев обича да критикува кабинета.

 

Сякаш най-силни реакции досега предизвика подкрепата, която даде на Бареков президентът Петър Стоянов (1997-2001 г.) По време на твучастие Стоянов заяви, че единствено Бареков се осмелявал да говори за кризата в демографията и предлагал реални решения за справяне със ситуацията. Стоянов тогава в доста прав текстпризова българите да дадат шанс и да подкрепят младата партия да осъществи програмните си намерения, защото само по този начин ще бъде опровергана пропагандата, че посланията на "България без цензура" са популистки.

"Лидерите на традиционните партии няма какво да се сърдят на Бареков, те трябваше да направят това, което днес обещава да направи той. Някой ще каже – това са само думи, ами дайте му шанс да покаже дали са само думи", каза Стоянов. Изказването му повлече лавина от негативни коментари най-вече от десни симпатизанти всоциалните мрежи.

 

Така че цирк дьо Барек както по аналогия с прочутия канадски цирк дьо Солейнаричат „България без цензура” продължава да набъбва с все по-разностранно надарени кандидати за власт, слава и финансово подпомагане. Или както откровено обобщава мотивацията на участниците Калина Крумова: „Намерих партия, където припознават интересите ми".