Задръствания на  ГКПП "Кулата" в посока Гърция имаше през целия съботен ден, информира БТА.

Трафикът остана интензивен и в следобедните часове, когато колоната от автомобили беше около два километра. За да не се получава струпване на самия граничен пункт, колите се спираха на около километър и половина преди границата.

В колоната не липсваха и емоции, особено при опити на шофьори да изпреварят останалите на опашката.

Само два километра преди пункта, малко преди да бъде пропуснат в близост до границата, Михалис от Румъния разказа пред репортер на БТА, че чакането е продължило близо два часа. Той сподели, че всяка година почива в Гърция, но досега е пътувал със самолет. Тази година е тръгнал на почивка със съпругата си и бебето им, затова са решили да пътуват с кола, но това няма да се повтори следдващ път.

Румънецът Михайл Пурта разказа, че всяка година при пътуване до гръцките плажове, му се е налагало да чака на граничните пунктове. По думите му обаче този път чакането било много по-дълго.

Някои от хората се оплакаха, че са останали на опашката по пет часа.

На влизане в Република Гърция българските граждани, които пътуват с леки коли и автобуси, трябва да представят отрицателен PCR тест направен не по-рано от 72 часа или сертификат за ваксинация срещу COVID-19, направена преди не по-малко от 14 дни, съобщават от Главна дирекция "Гранична полиция". Пътуващите могат да представят и сертификат или положителна диагноза по метода PCR или антиген в продължение на 2 до 9 месеца от датата на заболяването, посочена в него, който е издаден от оторизиран орган в съответствие с националното законодателство на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език.

От днес /19 юни/, Гърция допуска български граждани и с документ за негативен резултат от бърз антигенен тест на хартиен носител, съобщи гръцкото Министерство на туризма, цитирано в съобщение от МВнР. Документът трябва да е издаден от оторизирана лаборатория. Облекчения са въведени и за децата. Изискванията за представяне на удостоверения за PCR или бърз тест, или удостоверение за преболедуване вече ще важат за навършилите 12 години, а не както досега - за навършилите 6.