Не съм спирал аз проекта за „Южен поток", а изпълних решение на премиера Пламен Орешарски от 31 юли. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката от служебното правителство Васил Щонов в сутрешния блок на бТВ.

Той уточни , че само е изпълнявал разпореждане.

Това е нещо, което Драгомир Стойнев е трябвало да направи, но не го е направил,  каза ексминистърът.

Щонов уточни, че разпореждането на Орешарски било, че във връзка с разпоредбите на ЕС се прекратява проектът „Южен поток" и се нарежда да се не правят повече усилия за сключване на договори.

Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох във ведомството, обясни той.

Според Щонов ако го е нямало писмото, договорът за "Южен поток" щял да влезе в сила и България щяла да е заплашена да плати почти цялата сума за проекта, чиято българска отсечка се оценява на почти 4 млрд. евро.

54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси за следващите 30 години, изчислени на база 8% възвръщаемост, каза още Щонов. Според него това е твърде малко за България и твърде изгодно за Русия, която ще плаща много по-ниски транзитни такси през наша територия от тези, които сега дава на Украйна.