Германското правителство е купило от анонимен източник фискалните данни на милиони хора с активи в Дубай, които ще анализира, за да разкрие евентуално укриване на данъци, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, пише БТА. 

Берлин е придобил данните през февруари от анонимен информатор, посочи министерството на финансите в комюнике, потвърждавайки информация на седмичника "Шпигел".

Данните съдържат информация за милиони данъкоплатци от цял свят и на няколко хиляди германци, притежаващи активи в Дубай, се казва в съобщението.

Данъчните власти искат да разкрият от тези данни наличие на недекларирани приходи и неизвестни на властите притежания на хора, които искат да избегнат данъци в страната си.

Информациите вече са предадени на германските провинции, за да бъдат анализирани. Според медиите правителството е платило общо 2 милиона евро, за да получи данните, съдържащи се в диск.

Данните за чуждестранни данъкоплатци ще бъдат предоставени на заинтересованите страни, директорът на Федералната централна данъчна служба изтъкна Марен Колруст-Шулц, цитиран в комюнике.

Дубай, както и Обединените арабски емирства (ОАЕ) като цяло, е особено ценен от световните богаташи заради особено ниското данъчно облагане на имуществото и на компаниите.
Въпросът с укриването на данъци обаче стана много актуален за държавите в цял свят, които търсят нови средства, след като похарчиха милиарди заради пандемията от коронавирус.

В този контекст страните от Г-7 постигнаха в началото на юни споразумение за определяне на минимален корпоративен данък от 15 процента в цял свят и така да се ограничи данъчната конкуренция между страните.