Племенницата на бившия шеф на столичната митница Петко Петков е оглавила пловдивската митница, ден след като той се е срещнал с президентския съветник Пламен Узунов и му е дал торбичка с неизвестно съдържание.

Това става ясно от видео, публикувано във фейсбук страницата на ГЕРБ. Става дума за проверка на Тома Биков с подкрепата на граждански активисти от Пловдив, сред които Спас Гърневски.

„Днес не сме в ролята на разследващи журналисти, а на граждански активисти“, казва Биков.

И уточнява, че вече има нова тема – „г-н [Румен] Спецов се успокои малко, а сега се напрегна и г-н Пламен Узунов“.

„Ние сме в Пловдив пред сградата на митницата, където има много странни съвпадения. Според записа, на който г-н Узунов получава торбичка от бившия шеф на столичната митница Петко Петков на 19 май, ние стигаме до едно съвпадение, което показва, че ден по-късно племенница – или поне така се твърди, на г-н Петков оглавява пловдивската митница. Не казваме, че това не е случайност. Разбира се, може да е стечение на обстоятелствата – да се е случило, но ние сме длъжни да навържем тези факти. Защото пловдивската митница е едно от много важните неща в инфраструктурата на държавното управление, на събирането на средства“, казва Биков.

След това, посочвайки сградата зад гърба си, продължава:

„Г-жа Евелина Харизанова се казва новата шефка на пловдивската митница. Нейното назначение идва почти веднага, след като е назначен пък началник на всички митници в България, който пък е началник от времето на г-н Пламен Орешарски... А г-н Петко Петков – сега дали в торбичката е имало ром, дали е имало пури, ние не знаем, но знаем, че неговата племенница вече е шеф на митницата.“

На това място млад граждански активист от Пловдив се включва в разговора, за да попита дали Харизанова през 2001 г. е била в сухиндолската митница и „дали тогава там е ставало нещо интересно“. Биков репликира, че на този въпрос може да отговори Пламен Узунов, който освен, че е секретар на президента, е секретар по антикорупцията.

„Сигурен съм, че той има всичката информация както за нея, така и за чичо ѝ, с който пък имат общи пури и общи ромове“, казва Биков.

В разговора се включва и Спас Гърневски:

„Аз съм чувал много работи в Пловдив – не само за тази митница и не само за тази шефка, но се чудя какво е имало в това пликче. Не знам какво е имало, но трябва да е било много тежко, за да го подадеш на 19-и и веднага да стане назначението, не е било никак леко.“

Биков се включва отново, за да заяви, че е сигурен, че става дума за случайност – Петков и Узунов са разговаряли за различни неща. И припомня, че г-жа Харизанова е назначена от финансовия министър Асен Василев:

„Между другото – това са две брилянтни назначения – Спецов (начело на НАП – бел.ред.) и шефовете на митниците. Г-н Асен Василев тях ги познава от години – и тази жена (Харизанова – бел.ред.), така както познава г-н Спецов. И съм сигурен, че той продължава да мълчи, за да поддържа нашето любопитство, което ще бъде живо още много дълго, защото граждани от цялата страна ни подават сигнали. Така както подават на Мая Манолова. Аз съм сигурен, че Мая Манолова ще дойде след няколко часа тук също, за да пита най-различни въпроси.“

Накрая Биков иронизира разследващите журналисти, които в момента правели разследвания как така са снимани Пламен Узунов и Петко Петков и „не ги интересуват други неща, но ето ние им даваме малко храна за размисъл, сигурен съм, че и те ще се активират“. 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ