Европейската комисия набра днес първите 20 милиарда евро за финансиране на възстановяването на Европа, съощи нейният председател Урсула фон дер Лайен.

Това стана чрез издадена 10-годишна облигация, дължима на 4 юли 2031 г. - най голямата институционална емисия на облигации в Европа, най-голямата в историята институционална трансакция с единичен транш и най-голямата сума, която ЕС е набрал в рамките на една трансакция.

Облигацията привлече много силен интерес от страна на инвеститорите. Така Комисията получи много благоприятни ценови условия, подобно на многократно успешните емисии по програмата SURЕ за осигуряване на заетост.

„Парите вече могат да започнат да текат, за да подпомогнат преструктурирането на нашия континент и изграждането на една по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива Европа.

Сега ще посетя всяка страна членка, за да видя въздействието на „ЕС от следващо поколение“ на място“, коментира Фон дер Лайен.

Тя ще посети първо Португалия, Испания, Гърция, Дания и Люксембург.

Еврокомисарят по бюджета и администрацията Йоханес Хан изтъкна, че това е само първата стъпка от дълго пътуване, с което в икономиката на ЕС ще се влеят над 800 милиарда евро по текущи цени.

До края на годината ЕК очаква да издадем над 100 милиарда в облигации и съкровищни бонове, допълни Урсула фон дер Лайен. Това ще помогне за финансирането на всички планирани грантове и заеми за страните членки за 2021 г.