Наистина ли малоимотното лице Данаил Николов, на когото шефът на НАП Румен Спецов прехвърля своя фирма с 1,5 млн. лв дългове, е изведен от страната малко след като се разчува за сделката. Това попитаха кандидат-депутатите от ГЕРБ Александър Иванов и Тома Биков, които днес отидоха на финансовото министерство.

„В духа на широко прокламирания лозунг за прозрачно и почтено управление, очакваме отговор на този въпрос от Бойко Рашков и Асен Василев. Въпросът е изключително сериозен, защото в момента на Спецов е делегирана отговорност да проверява редица големи фирми в държавата. Задължително условие за такъв ревизор е да има чисто минало“, категоричен бе Биков.

Той се учуди, че на днешния отчет в Министерския съвет от правителството не са дали конкретни отговори за фирмите на Румен Спецов.

„От медиите ние разполагаме с договора между Данаил Николов и Румен Спецов. В него ясно е записано, че продавачът е уведомил купувача за дълговете на дружеството и всички процедури срещу фирмата. Документите са подписани пред нотариус, няма причина да се съмняваме в истинността им“, обясни Александър Иванов.

Според него Данаил Николов е бил използван като бушон за прехвърляне на задлъжняла фирма, но изрази съмнение, че е бил запознат с реалното финансово състояние на фирмата.

„Ето защо ние очакваме от Асен Василев да каже дали проверява тази сделка на Спецов, открили ли са Данаил Николов, питали ли са го дали е знаел за дълговете на фирмата? По думите и на финансовия, и на икономическия министър – шефът на НАП е добър специалист. Ние нямаме съмнение в харвардската им преценка, но нека все пак да придвижат случая до компетентните органи. Затова и сега ще оставим в МФ въпросния договор“, завърши Тома Биков.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ