Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чувате ли рева? Ранените хищници трудно сдържат силното си раздразнение от изявлението на Владимир Путин, че газопроводът „Южен поток“ вече не е актуален. Погледнете им медиите, чуйте им политическите говорители, почакайте още малко.

Обърнете внимание на произволното изстрелване на числа, с които да измерим „пропуснатите ползи“ или „загубите“ от спирането на проекта. Путин започна с едни 400 милиона, до дни числата ще станат няколко пъти по-големи.

Забелязахте ли лицата на част от говорителите по темата – синьочервеният им цвят трябва да ни убеди, че току-що сме сдъвкали печелившия билет за джакпота. Че България преди два дни е приключила; че сме имали в ръцете си рецептата за перпетуум мобиле, обаче сме били изненадващо нагли, за да се запитаме дали имаме полза изобщо от това. Осмелили сме се да поискаме нещо да бъде законно и да донесе поне един лев повече, отколкото трябва да дадем за това нещо. Това наистина е нагло!

Тези дни всеки, който опитва да смята по старата математика и да задава въпроси, ще бъде обявяван за национален предател. А лицата във властта ще разменят от безумни по-безумни обвинения и обяснения, само и само да прикрият нервността си.

Милиард и половина евро са това. Не са шега работа.

Точно толкова пари няма да получат българските строители на „Южен поток“. И докато някои от тях са предимно строители, други са брънки от по-големи групировки, където се преплитат бизнеси, медии, политици...

Откъде знам ли? Не знам, разбира се. Цитирам само една дузина политици, които през последната година се замеряха през медиите с обвинения кой какъв залък е захапал от „Южен поток“. Чух как един банкер в изгнание приши една от фирмите към корпулентния му бивш приятел. Чух как бивши министри обясниха скандала „КТБ“ точно с разпределянето на порциите по газопровода. Чух също и бившия икономически министър Драгомир Стойнев да казва от телевизионния екран как фирмите, които не били на Пеевски, били излезли от проекта. През последната година много неща се изговориха и имах наивността да запомня част от тях.

Днес съм силно притеснен за бъдещето на медиите ИМ, на фирмите ИМ, на политиците ИМ. Това са един милиард и половина евро по-малко, все пак! Докато по телевизията ви представят тази сума като инвестиция и работни места, в техните глави тези пари са кеш (суха пара – б.а.) и политическо влияние.

„Загубихме цяло едно поколение заварчици и кофражисти. Нищо не градим в тази държава“, каза цитираният вече г-н Стойнев.

Не знам за заварчици, но колко журналисти, пиари и партии изгубихме... Не ми се смята дори.

И въпреки това новината не е добра. Представете си изненадани отворени усти. Останали гладни и прехвърлящи бързо идеи за това как да компенсират „пропуснатите ползи“, а и направените вече „инвестиции“ - и политически, и медийни. Тези хора са в състояние да изобретят на секундата поне няколко „народополезни“ схеми, с които да се докопат до част от вашите пари, наричани в законодателството „държавен бюджет“.

И ако предположим, че някой хубав ден управлението реши да започне истински реформи за по-висока ефективност, за запушване на пробойни, за налагане на върховенство на закона и за ограничаване на възможностите за бързо кеширане през контрабанда, нагласени обществени поръчки и „народополезни“ проекти, тогава най-естественият извод е, че съпротивта ще бъде огромна.

Съпротива за запазване на гноясалото статукво. Хайде сега кажете, че Путин не е велик комбинатор.

Ключови думи

Коментари

...

Колко мъка има по тоя свят боже! Арменеца те е описал прекрасно, ех Бедров, Бедров!

GoGo

Посипи си клавиатурата с пепел от изгорелите пари в КТБ. Литературния "гении" на арменеца е дългия милиционерски донос

Радев

По-страшно е, че почти 100% от политиците говореха по един и същи начин. Демек - всички са в кюпа.

мим

Не само губят 1.5 милиарда евро. Путин им припомни, че имат да "губят" т.с. да връщат 400 милиона евро. Разбрахме и раздадените комисиони до момента. Късане на месо ще има.

K

Една мафия, наричаща себе си държавно управление. Някой беше казал, че цялата ни нова история е борба между едни хора, опитващи се да запазят и градят България и едни други, опитващи се да ни продадат на Русия. Първите стават все по-малко, все по-отчаяни, обезверени и почти невидими.

Да, щото първите ни продадоха на Запада, ама сделката се оказа губеща за нас...

н. вълчев

Специални благодарности и на "топ икономиста" на България Мартин Димитров! Също и на Реформаторите! Турция обяви че печалбата от проекта ще е 1 милиард годишно! Как се нарича този който се радва че братчето и семейството е загубило, защото той не е спечелил???

Дзинка

Вълчев, Турция е обявила печалба от проекта в такива размери...хахаха...а вие изпихте ли си лекарствата?:))

Гусин Вълчев, много си некомпетентен ! Печалбата на Турция не е един милиард, а 14 милиарда! Гусин Путин като изпечен туркофил дава силно рама на приятеля си Ердоган!

На човек наистина да му призлее от тези радетели на големия шлем - като почнеш от Р.Овч., та минеш през авера му Р.Петк., та продължиш през останалите познати отвратителни рубладжии. И телевизиите ги канят ли канят. Вече не искам да гледам нито новините им, нито "публицистичните" им предавания, нито тъпата Цветанка Ризова, нито Пъпеша нито ...

Бедров, че има корупция - има. Ама тя не е само в България, а и в любимия ти ЕС. Ясно е, че тия дето ще строят тръбата не са случайни, ама те не са случайни и в останалите държави по трасето. Това ако не си разбрал - значи нищо не разбираш. При капитализма не може без корупция - набий си го в главата. А иначе ползите за България и Европа от ЮП са безспорни, само уникално заблудени или подкупени хора могат да говорят противното. Достатъчно е съвсем повърхностно да се запознаеш със ситуацията по отношение на газа и ще разбереш, че руския газ няма алтернатива. И сега, като си толкова отворен - сподели ни откъде ще купуваме газ, ако не от Русия?

А сега?

Откъде купуваме газ сега, умник? Не купуваме ли от Русия? Без газ останали ли сме? И защо да строим и втора тръба, за да зависим изцяло от прищевките на цар Путин и български предатели, продали се за рубли като теб ли ?

хех

имало корупция в ЕС... е, има, да - 90% некорумпирани и 10% комуприрани. А в Бг - обратното - 90% корумпирани... Да не говорим за разкриваемостта. В Бг осъдени за корупция НЯМА. А в ЕС по друг начин стоят нещата, и ако някой не е осъден, това е, защото все още го разследват най-вероятно. АМа истории като нашите - всички знаят, че си прибират подкупите, обаче никой не може (не иска демек) да го докаже - е такова чудо няма. Дано да схващаш разликата. Не знам колко са случайни фирмите, свързани с газа в ЕС - в повечето случаи са професионално свързани, а при нас са партийно свързани.

Що си губите времето да отговаряте на такива любители на безалтернативния руски газ ? Интересно този плиткоумник запитва ли се Русия ако не изнася газ и нефт как ще се храни ?

Ба Марин

Толкова е плиткоумен Путьо и се опитва да извива ръце обаче не става със запада и такива като нас ше му сърбаме попарата. Защо никой не го каза просто и с две думи. Всичко е заради санкцийте срещу Русия. Той е толкова нагъл, че дори не може да проумее защо се налагат срещу него. Вижте какво прави с Украйна тая хитра селска източна лицемерна гад и после бик комбинатор...или и там амаериканците запалиха войната. Да уточня не съм фен на Американския модел.

Миллетто

Чухте ли Първанов? Сега и той застана редом до Борисов, който стои в основата на провала на проекта. ,Бившият президент се изметна като фурнаджийска лопата - другите били виновни, а той не! Дори наклепа още повече и довчерашните си другари. Иска да ги отстрани от политическия живот и да наследи столетницата, но няма да успее. Със сигурност.

Кеф

Зеленейте, пикайте газ, виите на умряло мама ви путинска! По голяма радост за душата на нас ограбваните не е имало от тези дни!

неук

А на тебе г-н Бедров как ви платиха в евро или долари за пишетте тази плиткоума простотия?

Коментатор

Иван, ако се абстрахираме от политическата ви пристрастност, бихте ли отговорили на един ЕЛЕМЕНТАРЕН въпрос: давате ли си сметка, че се намираме в средата между Русия и Турция, които, види се, вече са официално в комбина? Излагате се с такива посредствени текстове, но... да - парите не миришат...

the Lord

коментатора,явно парите не миришат,щом казваш на бялото-черно

God

В Турция говори само Путин, но не и Ердоган. Да не прибързваме с "топлите" отношения на Русия и Турция. ЕК спря Южен поток не защото не го иска, а защото поръчките за строителството му бяха дадени с нагласени и непрозрачни търгове. Това е. Просто руснаците с техните ибрикчии от БСП и ДПС искаха да откраднат едни огромни пари, които българският данъкоплатец да им плати. Всичко това беше представено като от огромно национално значение. Да направят публични търгове по европейски правила и нека по-добрият спечели поръчката.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.