„Чух всякакви причудливи интерпретации, включително от предишния премиер. Явно неговите фантазии извират от опита му за пълнене на шкафчета с евра и злато. Тук очевидно случаят изобщо не е такъв.“

Така президентът Румен Радев коментира пред български журналисти в Брюксел публикуваните записи от среща на съветника му Пламен Узунов с бившия шеф на митниците отпреди десетилетие Петко Петков.

Радев участва в срещата на върха на НАТО.

„Имам надежда, че рано или късно България ще има прокуратура, която ще се заеме с истинските престъпления и грабежи. Това е поредната интрига. Знаете, че вече 5 години и аз, и моите съветници, и моето семейство сме подложени на непрекъснати атаки и инсинуации. Поръчителят е един, но не мисля изобщо да го легитимирам с коментари“, допълни държавният глава.

„Преди малко го споменах“, отговори той на последвалия въпрос кого има предвид.

Но така и не произнесе име, макар да е ясно кой е "бившият премиер".

Според него всичко това са внушения и манипулации и идват от едно и също място с една цел.

Радев не е притеснен от станалото, стана ясно от думите му по-нататък. Той дори контраатакува с припомнянето на по-отдавнашна случка:

„Мисля, че не е укоримо, когато човек се среща с бивш представител на митниците, който 20 години не е в тази система и най-вероятно няма обществени поръчки. Укоримо е, когато премиер разпорежда на действаш шеф на митниците да прикрива престъпления, защото е обещал някъде. Визирам „Ало, Ваньо“. Вие правите ли разлика изобщо? И откога връчването на подаръчна торбичка с алкохол или каквото и да е като подарък е престъпен състав?“

На въпроса как това видео е добило публичност президентът отговори така:

„Няма да коментирам ченгеджийски похвати.“

Той не пожела да коментира и публикуваното днес от ГЕРБ видео, показващо офиса (всъщност, адреса) на мъжа, купил фирмата на шефа на НАП Румен Спецов.

„Не съм виждал това видео. Аз съм цял ден тук, на срещата на върха. И нямам време да се занимавам с филмови продукции на партия ГЕРб, особено в ден като днешния. Знам, че случаят е отнесен до прокуратурата. Тя трябва да се произнесе.“

Румен Радев бе помолен да коментира и въпроса с машините за изборите.

„Това е въпрос, който трябва да намери отговор в ЦИК. Вярвам в професионализма на тези хора, зависи и от взаимодействието с правителството за намиране на възможни решения. Нямаше актуализация на бюджета. Нямаше и предвиден бюджет за тези избори. Въпросите са много, но имат следа в предишното управление, което е сключвало договори с тази фирма. Виждате какви са те. Всичко е преплетено, дават се оторизации на практика от частна фирма да зависят следващите избори“, отговори той.