За да расте икономиката на България с по-бързи темпове е необходима шокова терапия. Това бе един от съветите на професор Стив Ханке на лекцията при откриването на Българския икономически форум в столичния хотел "Шератон" тази вечер. Да чуят водещия финансист дойдоха стотици хора - министри, посланици, депутати, банкери и финансисти от България и чужбина.

Г-н Ханке слуша г-жа Ханке. Тя е французойка.

И както винаги когато Ханке говори, клишетата, които сме свикнали да слушаме от българските държавници, просто липсваха.

Това, което ви трябва е шок. Трябва ви шок какъвто направиха лейбъристите в Нова Зеландия, консерваторите на Маргарет Тачър във Великобритания през 80-те години и комунистите в Китай. Шоковата терапия води до икономически бум, обясни Ханке.

Според него стандартното темпо на икономически растеж за България е с 3,5% на година, но има много неизползвани възможности, които да променят реално към по-добро живота в страната.

Професорът внимателно слуша въпросите, които му се задават.

Наследството на Орешарски бързо трябва да се поправи. Необходимо е рязко свиване на разходите. Цените на тока също са проблем - трябва да са по-разумни и още нещо - започнете отново приватизацията, посъветва Ханке.

Наред с греховете на правителството на Пламен Орешарски не пропусна и да разкритикува и бившия финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов  Симеон Дянков.

Той знае много теория. Разработил е важни бизнес модели, но не направи нищо. Остана статичен, а големият ръст идва само с шок, обясни Ханке.

Според него е важно бързо да се намерят начини за намаляване на бюрокрацията.

Подобрят ли се условията за бизнес, инвеститорите ще дойдат. Само повече сигурност трябва. В Европа 80 процента от работните места са във фирми с по-малко от 50 служители. Необходими са предприемачи, които да вземат пари от банките и да ги инвестират, посочи Ханке. 

Според него другото важно е да се проведат реформите в правосъдната система. Това е много важно, за да продължите напред, посочи професорът.

Наред с това Ханке изказа доста непопулярна позиция по отношение на Европейския съюз и еврофондовете като фактор за растеж.

ЕС е още един слой бюрокрация. Европа не може да е пример. Тя е на ръба на рецесията и са необходими мащабни структурни реформи, добави Ханке. 

Той не пожали и отношението на родните политици към ЕС.

Политическата класа реагира по един начин: "ЕС ще ни регулира. Брюксел ще ни оправи", но това не е вярно. Всичките ви проблеми са направени от българи и българи също могат да ги оправят, рече Ханке.

За КТБ водещият икономист посочи, че основната вина е на БНБ.

КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка, добави той.

Професорът разкритикува и бизнес модела на публично-частното партньорство и еврофондовете:

Това си е чиста проба корупция. Като чуете за бизнес проект между правителство и частник, веднага трябва да знаете - това е покана за корупция. Повече евросредства за България също са равни на повече корупция.

Ханке обърна внимание и на темата за това трябва ли да има стратегически отрасли в икономиката.

Това е наистина голяма глупост. Никакви държавни планове и стратегии не са необходими, а ясни правила и свобода. Нищо друго, каза Ханке и като аргумент посочи, че САЩ никога не са декларирали приоритет и не са направили нищо специално за да се появи Силициевата долина за технологичната индустрия.

Думите на Ханке предизвикаха доста усмивки в залата, защото малко преди да започне интересната лекция на професора от университета Джон Хопкинс икономическият министър Божидар Лукарски изреди отрасли, които ще са приоритетни за държавата.

Прочете ги от листче.

Лукарски внимателно преглежда "пищовите".