Уволненият изпълнителен директор на държавната компания "Автомагистрали", който обаче все пак продължава да заема поста си, написа отворено писмо до своя принципал - министърът на регионалното развитие и благоустройството, в което коментира думи именно на Виолета Комитова от преди два дни. Писмото е публикувано на страницата на "Автомагистрали" и е подписано единствено с думите: "С уважение: Стоян Беличев". 

По съществото писмото е заради думи на Комитова от събота пред БНТ, където тя казва, че е много огорчена от Беличев заради неговия отказ да напусне дружеството. Точните й думи са следните: 

"Аз съм много огорчена, защото шефът на "Автомагистрали" г-н Беличев не иска да напусне дружеството, защото смята, че е управлявал правилно и може би има намерения да раздава още аванси."

Днес обаче, Беличев твърди, че не отказва да напусне, дори напротив - той спазвал закона такъв, какъвто е. Причината да не напуска поста пък била проста - новият изпълнителен директор на не бил още вписан в Търговския регистър. 

"По повод казаното от Вас по БНТ в събота, 12 юни - че отказвам да освободя длъжността изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, обръщам внимание, че не сме разговаряли на тази тема и никога не съм отказвал сътрудничество.

Бих желал да отбележа, че Законът за публичните предприятия ме задължава добросъвестно да изпълнявам служебните си задължения до вписането на нов борд и нов изпълнителен директор в Търговския регистър. Отсъствието  ми от работното място за повече от 3 работни дни без извинителна причина би ми донесло обвинение в безстопанственост", пише Беличев. 

Според него, назначеният със заповед на министъра нов борд не е вписан и това означавало, че той не може да освободи заеманата от него длъжнот. 

"Причината е, че по смисъла на Закона и отразеното в Търговския регистър, аз все още съм представляващ „Автомагистрали“ ЕАД с всички следващи от това отговорности и задължения."

Иначе - странната комуникация между двамата - с отворени писма от едната страна и през медиите от друга, Беличев обяснява с проблем, но отново не заради него, а заради Комитова. Проблем, който бил комуникационен, защото той твърди, че е изпратил шест писма на министъра, но не получил отговор. Вместо това бил "персонално атакуван" през телевизионния ефир. 

"Г-жо Министър, уважавам Вашия професионализъм – Вие сте архитект и дългогодишен преподавател в УАСГ.  Не оспорвам решението Ви за отстраняване на действащия съвет на директорите, както и заповедта Ви за назначаване на нов ( протоколът с Вашия подпис е копиран в края на писмото). Но предстои вписването му и докато то не е факт, законът няма да бъде изпълнен и смяната няма как да е в сила", завършва Стоян Беличев. 

Така, с това отворено писмо, шефът на "Автомагистрали" продължава отскорошната си традиция да информира обществото какво се случва в подопечното му ведомство. Традиция, която далеч не беше актуална в предишните години. Информацията започна да се публикува едва след като министър Комитова направи няколко разкрития за дейността на "Автомагистрали" и най-вече след като Сметната палата публикува убийствен доклад, който показа, че държавното дружество разпределя стотици милиони на частни компании, за да строят поверени на нея обекти. Те пък от своя страна й бяха дадени също без конкурс от Агенция "Пътна инфраструктура" по процедурата "инхаус". 

Припомняме, че никой от предишните управляващи до момента не е коментирал по същество доклада на Сметната палата - няма нито пресконференции, нито пък писма до медиите.