Публикция във фейсбук групата "Да запазим Корал", оформена като видеоразказ, разбуни и политическите среди днес. Темата със застрояването на земите зад ивицата обявена със закон за природосъобразен туризъм, е чувствителна, но когато в нея е намесено и лице от коалицията "Демократична България", известна с борбата си срещу бетона по морето и със "зелените" в състава си - става още по-чувствителна.

В случая става въпрос за кандидата за депутат от ДБ и общински съветник в Бургас Димитър Найденов, познат на широката общественост с акцията в "Росенец" като един от тримата в лодката, щурмувала брега до летния "Догансарай", както и с активността си по отношение на "подпорната стена - хотел" при Алепу.

Историята във видеото проследява известните факти по продажбата на земите на безценица преди близо 20 години от администрацията на тогавашния кмет Петко Арнаудов на "Витатур инвест", като по това време в сделката участва и сегашният кмет на Бургас (и доскоро зам.-председател на ГЕРБ) - Димитър Николов. В периода 2007-2009 г. земите са продадени на испанската фирма "Ибердрола Инмобилария", техен собственик и до днес, като за последно брожения предизвика фактът, че преди година ги и огради, възпрепятства достъпа до плажа, а имаше и сигнали, че огражденията са върху дюни. Голям процент от целия имот всъщност представлява дюни - изключителна държавна собственост, но и до днес държавата не е направила нищо по въпроса поне да откупи терена. Така или иначе по това време земите са продадени за няколко десетки милиона лева от "Витатур" на испанците. 

Към днешна дата ситуацията е на "стенд бай" - собствениците, в т.ч. "Ибердрола", както и "Прайм пропърти БГ" и"Вита" (свързани с бизнесмена Сава Чоролеев), не могат да строят. И тук се появява името на Димитър Найденов, по-скоро като напомняне, защото още преди около 10 години покрай сделката бе ясно, че той е бил прокурист на продавача (от 2008 г.) с фирмата си "Зенит комерс", като се оттегля едностранно след местния вот през 2019-а. Фирмата му "Санета", активна и до днес, пък е била в борда на "Витатур" - от април 2010 г. до юли 2016-а. До 2013-а в борда е и Чоролеев. Видеото завършва с това, че "Корал" може да бъде опазен само с приемането на Общ устройствен план на Царево (последният бе върнат за преработка заради странни данни и предвидено мащабно строителство, б.р.), както и със следното:

"На г-н Чоролеев му трябва човек във властта... Има човек!"

Следва кадър с листите на ДБ, от които е ограден Димитър Найденов.

Клуб Z се свърза с него за коментар. "По сделката за придобиване на терена от "Ибердрола" никога не е ставало въпрос за плажа, а за частни земи зад плажа, защото в клипа се прави внушение едва ли не, че се пази плажът от нещо и че земята зад плажа била конституционна собственост на всички", започна Найденов. "Внушава се, че някой иска да застроява плажа Корал".

"За мен тази история приключи още тогава"

"Свързан съм с тази сделка единствено с факта, че аз докарах чуждестранния инвеститор, който търсеше да купи земя в България близо до морето", заяви още Найденов. Тоест бил е посредник.

"Тази земя как е била придобивана от тези частни фирми, които се явяват продавачи, аз няма как да знам", допълни Найденов, като по-нататък в разговора заяви, че е разбрал години по-късно от медийни публикации по темата.

"Аз никога не съм притежавал един квадратен метър земя в този район, единствено съм бил посредник".

След като испанската фирма купила земята, част от уговорката по сделката била продавачът да построи за 5 милиона лева канализация, водопровод - необходимата инфраструктура, която после се дарява на общината. "Понеже в случая аз се явявах довереното лице на испанската компания в България, се роди идеята аз да бъда вписан като прокурист - вече след сделката по придобиване на земята". Трябвало да съблюдава как се харчат парите. В момента, в който била изпълнена задачата по изграждането на инфраструктурата, Найденов си подал документите да го заличат като прокурист.

"За мен тази история приключи още тогава. Да речем, да е било 2008-2009 г.".

10 години по-късно при посещение в една банка да си предоговоря кредит, от банковия служител научил, че все още е вписан като прокурист. И помолил да бъде заличен (което е описано и в клипа с дата 2019 г.).

За "Санета" и борда на директорите казва, че е имало идея да се събират приходи от хора, които искат да се присъединят към изградената инфраструктура, но това нещо така и не се осъществило. Той трябвало да набира кандидати, които да ползват канализацията и пр. 

А за дюните - държавна собственост?

Видеото не твърди за никакви закононарушения, но се правят внушения - заяви още Найденов. И подчерта:

"За краткото си време като народен представител в 45-ия парламент, аз съм един от вносителите на предложението за налагане на мораториум върху строителството в зони А и Б за период от минимум шест месеца, докато правителството завърши картирането на дюните. Защото голяма част от дюните виждаме, че съществуват, но ги няма в картите. И едва ли не сега с видеото се внушава, че съм тръгнал да стана депутат, за да узаконя някакви бъдещи процеси по презастрояване на Корал. А моите реални действия покзват точно обратното (този мораториум така и не бе гласуван в краткия живот на 45-ото НС -  б.р.)".

Посочи още, че е подал сигнали до институциите, че се строи върху сиви дюни на Аркутино ( за паркинг), както и за застрояването на местността Поляните край Синеморец. На напомнянето, че в имота на "Ибердрола" има дюни, пак зяви, че от 2009 г.  насам не е в течение на проекта - само, че е спрян. 

А за отношенията си с Чоролеев? - Били приятели. Но приятелството с някой не му влияело на взимането на решения.

В ДБ от 2017 г. знаели за участието му в процесите по продажбата на земята и според Найденов клипът, кaчен и в YouTube, нямало как да повлияе на отношенията. Заяви още, че преди вота на 4 април получил информация, че се готви такава публикация, като целта била атака по коалицията, а не в частност по него.